Offentlig-privat partnerskab (OPP)
F&P ønsker at bidrage til en større forståelse for fordelene ved OPP for samfund, borgere og det offentlige – og frem for alt at fjerne barrierer og finde nye veje til, hvordan OPP-projekter kan skabe værdi og være en del af løsningen på samfundets problemer.
Stort uforløst potentiale for OPP
Vi har grundlæggende et godt samarbejde mellem den offentlige og den private sektor i Danmark om at løse en lang række opgaver, der spænder over alt fra mindre komplekse opgaver til langvarige relationer, der inkluderer opførsel, drift og vedligeholdelse. OPP har med succes været brugt på bl.a. at opføre og drive hospitaler, retsbygninger, skoler m.v., hvor en lang række OPP er opført til tiden og til den aftalte pris.
F&P ønsker derfor at fremme den samfundsmæssige forståelse for fordelene ved OPP for samfund og borgere inden for områder, hvor danske pensions- og forsikringsselskaber har vilje, kompetencer og ideer til nye OPP-samarbejder.
På trods af et godt og veludviklet samarbejde er der stadig barrierer og et stort uforløst potentiale for OPP. Det skyldes både kompleksitet knyttet til teknik og regulering, men også en mere generel tilbageholdenhed over for at bruge mere OPP som løsningen på samfundets problemer. Derfor peger F&P på barrierer og kommer med løsningsforslag for at fremme OPP.
Nogle af fordelene ved et offentligt og privat partnerskab er, ud over at projekter leveres til tiden og til den aftalte pris, bl.a. også at samfundet og det offentlige får adgang til yderligere finansieringskilder, risikospredning (hvor det offentlige og private deler risikoen ved større projekter), professionel risikovurdering og deling af de erfaringer, som de danske selskaber har med at drive projekter herhjemme og ude i verden.
Oplagte OPP-muligheder
Der er mange projekter, hvor et offentligt-privat partnerskab vil være oplagt. Forsikrings- og pensionsbranchen investerer allerede i stigende omfang i unoterede aktiver, herunder infrastruktur (veje, velfærd, skoler), grøn omstilling (vind, sol, energiøer, PtX, elnet), ejendomme m.v. Det er alle områder, hvor samfundet og det offentlige står over for meget store og komplekse investeringer og projekter i de kommende år.
Forsikrings- og pensionsbranchen ser oplagte OPP-potentialer inden for bl.a.:
Grøn omstilling
Havvind, PtX og energiinfrastruktur vil kræve massive investeringer de kommende år. Det er helt nødvendigt at få sat turbo på udbygningen af havvind og få åbnet døren for nye grønne projekter. Regeringen lægger med Den Nationale Energikrisestab (NEKST) op til at øge tempo på den grønne omstilling, herunder på udbygning af vindmølleparker på land og på udrulning af fjernvarme. F&P mener, at NEKST’en også bør fremme samspillet mellem offentlige og private midler til den grønne energiomstilling. Privat medfinansiering - og måske medejerskab - kan give plads til innovation og nye løsninger samt adgang til arbejdskraft og kompetencer.
Politik og holdninger
Læs mere i F&P's klima og energipolitik
Velfærdsbyggeri
Pensionsselskabernes ekspertise inden for etablering, drift og vedligeholdelse af ejendomme kan også i langt højere grad komme stat, regioner og kommuner til gavn på velfærdsområdet.
Der er stor mangel på plejeboliger til landets stadigt flere ældre borgere – et problem, som kun vil vokse i de kommende år. Et tæt samarbejde mellem kommuner, pensionsselskaber og civilsamfundsorganisationer kan løse udfordringen med at få bygget plejeboliger nok. Samarbejdet bør baseres på en langsigtet og ambitiøs plejeboligstrategi.
Forsvar
Danmark står over for en stor udbygning af Forsvaret, hvor Folketinget i forlængelse af Ruslands invasion af Ukraine har besluttet, at Danmark skal nå NATO-målsætningen om 2 pct. af BNP i 2030. Forsikrings- og pensionsbranchens erfaringer med byggeri betyder, at branchen også står klar til at hjælpe Forsvaret med renovering af de eksisterende nedslidte bygninger og med at bygge nyt til både mandskab og materiel. Et samarbejde med forsikrings- og pensionsbranchen kan give Forsvaret en høj grad af budget- og leveringssikkerhed.
Samme erfaringer og samarbejdsmodel kan bruges i forbindelse med den krævende investering på op mod 40 mia. kr., der skal til for at forny den danske flåde. F&P indgår derfor i det maritime partnerskab, der ser på, hvordan vi får opbygget strategisk kapacitet til at bygge skibene i Danmark, og dermed få skabt erhvervsmuligheder for det danske erhvervsliv, når vi opgraderer flåden.
Vil du vide mere?
Kontakt vores ekspert i klima, solvens og skat
Tom Vile Jensen
Underdirektør