Nyhed

Højesterets dom om faldskade i hjemmet under hjemmearbejde

Som omtalt i medierne afsagde Højesteret fredag den 2. maj 2025 en dom, der fastslog at en faldskade i hjemmet under hjemmearbejde var at betragte som en arbejdsskade og dermed omfattet af arbejdsskadeforsikringen. Dette uagtet, at faldet skyldtes, at medarbejderen - på vej ud for at brygge kaffe – faldt over en privat ejet plastickasse, der stod på medarbejders gulv og som ikke havde nogen relation til arbejdets udførelse.

Dommerhammer
Publiceret 07.05.2025

Højesteret lagde vægt på, at medarbejderen var i færd med at udføre sit arbejde, da hun faldt. Hun var således ikke i færd med at udføre handlinger af privat karakter, da ulykken skete. Dommen var en stadfæstelse af landsretsafgørelse i samme sag. Landsretten havde tilsidesat tidligere afgørelser fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, Ankestyrelsen og byretten, der alle var af den opfattelse, at der ikke var tale om en arbejdsskade i lovens forstand.

Højesterets officielle referat (link) lyder bl.a.:

Højesteret fandt, at det forhold, at hun faldt over en privat genstand i sit hjem, ikke i sig selv gav grundlag for at fravige dette udgangspunkt. Højesteret bemærkede herved, at arbejdsgiveren har ansvaret for arbejdspladsens indretning og et sundt og sikkert arbejdsmiljø, også når arbejdet foregår i den ansattes hjem. Efter Højesterets opfattelse må arbejdsgiveren som led i det objektive ansvar efter arbejdsskadesikringsloven bære risikoen for skader, der er sket som følge af, at den ansatte under udførelsen af arbejde fra en hjemmearbejdsplads falder over egne genstande, som ikke har noget med arbejdet at gøre, men som er en del af hjemmets indretning.

Dommen er nu udtryk for gældende ret, men er som det fremgår konkret begrundet. Det er således ikke givet, at sagen ville falde ud på samme måde, hvis faldet var sket over samme plastickasse, men på vej ud for at tømme en vaskemaskine eller tage imod en privat pakke (under hjemmearbejde).

F&P Arbejdsgiver har tidligere sammen med Forsikringsforbundet udgivet en vejledning om distancearbejde. Kan læses her.  F&P-Arbejdsgiver vil indgå i dialog med Forsikringsforbundet om behovet for en evt. justering / opdatering af materialet.

Retsstillingen og reglerne for hjemmearbejde er kort beskrevet nedenfor:

Om en skade under hjemmearbejde kan anerkendes som en arbejdsskade afhænger af en konkret vurdering på baggrund af om skaden er en følge af arbejdet eller de forhold arbejdet foregår under, dvs.

  • Der skal være forbindelse til arbejdet. Skaden skal have en nødvendig eller naturlig forbindelse til arbejdet (Højesterets dom viser, at tilskadekomst ved kaffebrygning under hjemmearbejde kan anerkendes som en arbejdsskade)

  • Skader, der sker i fritiden eller under private ærinder, anerkendes normalt ikke som arbejdsskader (Tilskadekomst i fritiden ved flytning af et arbejdsbord for at gøre klar til hjemmearbejde, hvor arbejdsgiver ikke havde givet instrukser om flytning, var ikke en arbejdsskade)

  • Det er medarbejderen (den tilskadekomne) der skal godtgøre, at skaden er en følge af arbejdet eller de forhold arbejdet foregår under.

Det er i F&P-Arbejdsgivers optik i skrivende stund usikkert, hvor omfattende betydning sagen reelt vil få. Antallet af anerkendte arbejdsskader forventes ikke at stige signifikant på baggrund af dommen. Hvis I ude i virksomhederne går med tanker om at justere i reglerne for hjemmearbejde med baggrund i dommen, hører vi meget gerne fra jer og kan stå til rådighed med sparring.

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Anders Terp-Hansen

Vil du vide mere?

Anders Terp-Hansen

Direktør for F&P Arbejdsgiver