Brug for bedre kontrol og indsats mod klonede biler

Publiceret 18.02.2022
F&P-kommentar: Landsretten har i dag afgjort en sag om erstatning for en klonet bil til et leasingselskab. Der er tale om en meget konkret afgørelse, og derfor er det uklart, hvilken betydning dommen får for spørgsmålet om retten til forsikringserstatning for klonede biler. Men sagen understreger, at der er brug for en betydelig bedre og mere systematisk kontrol med klonede biler.

Den konkrete sag vedrører erstatning for tyveri af en bil, som efter erstatningsudbetaling viste sig at være bortkommet under mærkværdige omstændigheder og i øvrigt blev konstateret klonet i forbindelse med bilens tilvejekomst. Der er tale om en meget konkret afgørelse, og derfor er det uklart, hvilken betydning dommen får for spørgsmålet om en ejers eller et leasingselskabs ret til forsikringserstatning for klonede biler. Ikke desto mindre viser sagen med al tydelighed, at der er brug for en bredere og fælles indsats mod klonede biler.

 

- Forsikringsbranchen ønsker selvfølgelig ikke at medvirke til den organiserede kriminalitet, som oftest ligger bag klonede biler. Derfor er branchen optaget af at sikre bedre kontrol med især import af brugte biler, så selskaberne ikke stilles i den situation, at de forsikrer et stjålent køretøj, siger underdirektør Pia Holm Steffensen.

 

Klonede biler er typisk biler, som er meldt stjålne i andre lande, importeres til Danmark og påføres nyt, fiktivt stelnummer og sælges videre til leasingselskaber eller andre.

 

- Lige nu er situationen den, at det er forsikringsselskaberne og deres kunder, som ender med problemet og regningen, når klonede ulovlige biler kommer ind i landet. Det er ikke rimeligt for nogen af parterne, siger Pia Holm Steffensen.

 

I den konkrete sag ville forsikringsselskabet gøre modregning gældende mod leasingselskabet. Den sag tabte forsikringsselskabet i byretten, som bl.a. lagde vægt på, at leasingselskabet var i god tro.

 

Landsretten valgte at afgøre sagen til fordel for forsikringsselskabet. Med dommen synes landsretten derfor at vurdere, at leasingsselskabet i sagen burde have været opmærksom på, at der var tale om en klonet bil og dermed er nærmest til at bære det økonomiske ansvar for, at bilen efterfølgende forsvandt.

 

Det er derfor uvist, hvilken betydning – om nogen – sagen vil få fremadrettet i forhold til forsikringsdækning af klonede biler mere generelt.

For forsikringsbranchen er det dog afgørende, at der sættes hårdere ind mod problemet, når bilerne kommer ind i landet. Der lader også til at være en overhyppighed af bortkomne biler, som viser sig at være klonet.

 

- Vores medlemmer har en reel bekymring for, at de bliver en brik i et pyramidespil, hvor bilerne efter et kortere ophold i Danmark bliver anmeldt som stjålet - og forsvinder videre til andre lande, hvor de på ny klones, forsikres, stjæles mv. Det er selvfølgelig helt uholdbart, og vi vil meget gerne sammen med politikere og myndigheder finde nogle fælles løsninger her, siger Pia Holm Steffensen. 

 

Pia Holm Steffensen

Vil du vide mere?

Pia Holm Steffensen

Underdirektør