Der er netop indgået en aftale om at øge samarbejdet på brint-området mellem Danmark og Holland. Det skete på en konference med deltagelse af både den danske og den hollandske konge. Pensionsbranchen peger på, at der er stort behov for et øget samarbejde om udvikling af regional infrastruktur, såsom rørledninger, lager og havnefaciliteter, så der kan etableres en bæredygtig brintforsyningskæde.
Der er det glædeligt, at Danmark og Holland nu styrker dette samarbejde,
- Tom Vile Jensen, F&P
- Eksport af dansk brint er helt afgørende for, at især vindmøller i Danmark er rentable i fremtiden for mulige investorer, som fx pensionsselskaber, siger Tom Vile Jensen, underdirektør i brancheforeningen Forsikring & Pension.
En undersøgelse fra maj viser, at en investering i én dansk gigawatt havvind er forværret med 13,3 mia. kr. siden 2021. Undersøgelsen blev sat i gang af Partnerskab for Havvind, som F&P er en del af.
En af udfordringerne er, at Danmark har svært ved at komme af med strømmen. Her kan brint give økonomisk medvind i investeringer i vedvarende energi.
- Det handler om at øge afsætningsmulighederne. I Holland har de mulighed for at forædle brinten til fx brændstoffer til fly- og skibstrans-port, og der er et stort bagland af europæisk tung industri, der også vil kunne aftage brinten, som danske havvindmølleparker kan bidrage til, fortæller Tom Vile Jensen og fortsætter:
- Derfor er det glædeligt, at Danmark og Holland nu styrker dette samarbejde, så der kan tiltrækkes flere investeringer til Danmark og i dansk vedvarende energi.
Pensionsbranchen har en stærk tradition for at investere grønt. Samlet har branchen investeringer for 343 milliarder kroner. Det svarer til, at hver eneste husstand i Danmark lige nu har investeret godt 120.000 kroner i grøn omstilling.

Vil du vide mere?
Tom Vile Jensen
Underdirektør