Nyhed

Danskernes pensioner er langt fra overopsparing

For den gennemsnitlige dansker falder indkomsten med over en fjerdedel ved overgang fra arbejde til pension. Forestillingen om, at danskerne sparer for meget op, er dermed langt fra virkeligheden.

Publiceret 02.09.2024

Når danskerne i dag rammer folkepensionsalderen og trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet, er der udsigt til en indkomst på godt 70 pct. af indkomsten i årene før. Det viser helt nye beregninger fra F&P af den såkaldte dækningsgrad, som er udtryk for, hvor mange penge en pensionist har til rådighed til forbrug i forhold til før pension.

I 2022 var dækningsgraden 71 pct. for folkepensionister, som har været i job inden pensionering.

quote

Selv om vi heldigvis har fået skabt en stærk pensionsmodel i Danmark, vil langt de fleste danskere i job gå betydeligt ned i indkomst, når de går på pension

- Jan V. Hansen, F&P

- Når indkomsten ved pensionering falder med over 25 pct., så afspejler det netop, hvad pensionssystemet er i stand til i dag. Mange af dem, som går fra arbejde og til folkepension, har ikke sparet op hele livet, og derfor er deres dækningsgrader lavere end den tommelfingerregel, som siger at 80 pct. af indkomsten som pensionist vil gøre, at man kan fastholde nogenlunde samme levestandard, siger direktør Jan V. Hansen fra Forsikring & Pension.

Opgørelsen gør dermed op med myten om, at mange danskere sparer for meget op.

- I løbet af det seneste år har vi hørt meget om, at danskerne er på vej til at spare for meget op. Men selv om vi heldigvis har fået skabt en stærk pensionsmodel i Danmark, vil langt de fleste danskere i job gå betydeligt ned i indkomst, når de går på pension. Og det er samme billede i fremtiden, selv om pensionerne generelt vil blive større, siger Jan V. Hansen.

Den fjerdedel med de laveste dækningsgrader har en dækningsgrad på under 57 pct. af deres tidligere indkomst.

- Når den fjerdedel af pensionisterne med de laveste dækningsgrader oplever så stor nedgang i indkomst ved pensionering, bør vi med rette sætte fokus på at sikre, at alle danskere sparer tilstrækkeligt op til pension. Det er langt vigtigere end at bekymre sig om det fåtal, som måske sparer for meget op, siger Jan V. Hansen.

Personer, som ikke var i arbejde før folkepensionsalderen, fx fordi de modtager førtidspension, har generelt højere dækningsgrader, men deres indkomst vil i kroner og øre ofte være klart mindre både før og efter pension, end dem, som har været på arbejdsmarkedet.

For nylig har Socialdemokratiet foreslået at lempe indekseringen af pensionsalderen i fremtiden. Hvis et politisk flertal beslutter det, vil det betyde, at pensionsopsparingen skal strækkes til endnu flere år på pension – så dækningsgraden isoleret set vokser mindre i fremtiden, hvis der ikke spares mere op.

 - En lempelse af levetidsindekseringen vil betyde flere år med pension og færre år med arbejde. Det kræver alt andet lige en større opsparing, og det er derfor nødvendigt at øge incitamentet til at spare op til pension, siger Jan V. Hansen.

Dokument ikon
Analyse

Læs analysen bag tallene her

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Jan V. Hansen

Vil du vide mere?

Jan V. Hansen

Direktør for Pension