Med Draghis EU-rapport fra efteråret blev det helt klart, at der er store udfordringer med den europæiske konkurrenceevne og de nødvendige private investeringer i den grønne omstilling. Med planerne sætter EU blandt andet et afgørende mål om, at 32 procent af Europas energiforbrug skal være elektrificeret mod kun 23 procent i dag og foreslår samtidig en lang række af initiativer og støtte, der skal understøtte målene. Det er meget vigtigt både for den europæiske konkurrenceevne, for energisikkerhed og for den grønne omstilling, mener F&P.
- I EU skal vi blive bedre til at tiltrække de nødvendige private investeringer, fordi vores konkurrenceevne er under pres. Vi så det senest med det danske havvindsudbud, der slet ikke blev budt på. Det har haft stor betydning for tempoet i den grønne omstilling og muligheden for at sikre en uafhængig energiforsyning og energisikkerhed i Europa, fordi de private investeringer ikke i tilstrækkelig grad går til EU, siger Tom Vile Jensen.
USA har tiltrukket mange af de europæiske investeringer med favorable investeringsvilkår og støtte igennem deres støtteordning, Inflation Reduction Act. Samtidig sender Kina store statsstøttebeløb til landets egne grønne virksomheder og skaber dermed ulige konkurrencevilkår.
I EU skal vi blive bedre til at tiltrække de nødvendige private investeringer, fordi vores konkurrenceevne er under pres.
- Tom Vile Jensen, underdirektør, F&P
- For at EU skal være attraktiv for investorerne er det helt afgørende, at adgangen til EU-midler og støtte bliver nemmere, og at sagsbehandlingstiderne kommer ned, så det ikke er bureaukrati, der står i vejen for de grønne investeringer i sol, havvind og brint. For der er hårdt brug for de investeringer, hvis EU skal blive selvforsynende med energi, siger Tom Vile Jensen.
Det er nødvendigt at skifte kul, olie og naturgas ud med grøn strøm fra solceller og vindmøller, så man både får billigere og mere sikker energi og energiuafhængighed fra resten af verden.
- Køreplanen fra EU er en glædelig modsætning til den amerikanske tilgang, der lyder på ”drill, baby drill”, siger Tom Vile Jensen.
Den danske pensionsbranche har ifølge den seneste opgørelse investeret 343 mia. kr. over hele verden i den grønne omstilling.

Vil du vide mere?
Tom Vile Jensen
Underdirektør