Nyhed

Færre danskere tegner lønsikring

Antallet af danskere med en lønsikring faldt med 11.000 personer i 2022.

Relateret til: Pensionspolitik og beskæftigelse
Publiceret 28.09.2023
Antallet af danskere med en lønsikring faldt med 11.000 personer i 2022. Den historisk høje beskæftigelse, lave ledighed og bedre dækning i dagpengesystemet kan være årsager til, at lidt færre forsikrer sig. Udviklingen skal dog ses i lyset af, at der gennem de seneste 15 år har været en stor stigning i udbredelsen af lønsikringer.

Der er sket et mindre fald i antallet af danskere, der har tegnet en lønsikring, viser ny statistik fra F&P. Lønsikringen buldrede ellers frem som følge af frygt for stigende arbejdsløshed omkring coronapandemien. Men nu er udviklingen stoppet. Antallet af forsikrede er gået fra knap 384.000 til knap 373.000 fra 2021 til 2022.

De tidligere års voldsomme vækst i antallet af danskere, der har en lønsikring, er bremset op.

quote

Når arbejdsmarkedet boomer som nu, ledigheden er lav, og jobsikkerheden vurderes at være høj, så er der færre, som køber en lønsikring

- Karina Ransby, underdirektør i F&P

- Lige nu ser vi ind i et noget mere usikkert økonomisk billede rundt omkring i verden, og det kan selvfølgelig få betydning for beskæftigelsen og optimismen på arbejdsmarkedet. Men det lille fald i lønsikringer, skal givetvis ses i lyset af, at vi har næsten 3 mio. danskere i job og udbredt mangel på arbejdskraft, siger Karina Ransby.

En yderligere forklaring er, at Folketinget under S-regeringen i 2022 hævede dagpengesatsen i de første tre måneder for dem, som har været flere år på arbejdsmarkedet.

- Udviklingen, hvor lidt færre tegner lønsikring, skal også ses i sammenhæng med, at den tidligere regering har gjort dagpengesystemet mere økonomisk attraktivt med højere ydelser for dem, som har haft en stærkere tilknytning til arbejdsmarkedet, fortæller Karina Ransby.

Fakta om lønsikring

Mange lønsikringer er kollektive og tegnes gennem fagforeninger og a-kasser. I nogle tilfælde er de obligatoriske for fagforeningens medlemmer, og i andre tilfælde er det et frivilligt supplement. Lønsikringen sørger typisk for, at man sammen med dagpengene kan få op mod 90 pct. af den hidtidige løn.

Graf ikon
Analyse

Lønsikring: Antal forsikrede og bruttopræmieindtægter for lønsikring

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right