Nyhed

Fleksibilitet på arbejdsmarkedet er det nye mantra, hvis vi skal arbejde længere

Regering og folketing ønsker, at danskerne skal arbejde i flere år. Derfor bliver pensionsalderen løbende sat op med levetids-forbedringerne. Men skal det lykkes i praksis, kræver det langt mere fleksibilitet på arbejdsmarkedet, viser ny undersøgelse.

Publiceret 29.10.2023

57 procent af befolkningen kan godt se sig selv arbejde efter pensionsalderen, hvis de til gengæld kan drosle ned i timetal i en periode op til selve pensionsalderen. Det viser en ny undersøgelse, F&P - brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaber - har fået foretaget.

 - Seniorer vil gerne blive lidt længere på arbejdsmarkedet, og de giver selv opskriften: Mere fleksibilitet. I dag er du i høj grad enten pensionist, eller også er du på arbejdsmarkedet. Så der mangler en gylden mellemvej. Det er meget tydeligt, hvad der skal til: Pensionssystemet skal skrues sammen, så man får mulighed for en fleksibel overgang fra arbejdsliv til pensionisttilværelse, siger Karina Ransby, underdirektør i F&P.

quote

Seniorerne spiller en nøglerolle på arbejdsmarkedet og for dansk økonomis vækst

- Karina Ransby, F&P

Alt tyder på, at behovet for og efterspørgslen efter en mere fleksibel tilbagetiltrækning vil stige i de kommende år, og det bør arbejdsmarkedet indrette sig mere efter, mener Karina Ransby.

 - Seniorerne spiller en nøglerolle på arbejdsmarkedet og for dansk økonomis vækst. Fremtiden mangler arbejdskraft, og beskæftigelsen kan øges, hvis vi gør det mere attraktivt for seniorerne at arbejde. Heldigvis arbejder flere og flere seniorer, efter at de er blevet folkepensionister. Med en stigende folkepensionsalder er det dog også afgørende, at det er attraktivt at arbejde før folkepensionsalderen. For alle seniorer spiller virksomhederne en helt afgørende rolle – fx i forhold til at tilbyde nedsat tid, som er noget af dét, som seniorer efterspørger, fortæller Karina Ransby.

Men det er ikke kun på arbejdsmarkedet, der skal ske ændringer.

- Med de seneste regelændringer er der skabt rigtig gode økonomiske tilskyndelser for seniorer til at arbejde efter folkepensionsalderen. Nu skal politikerne så fjerne de regler, der spænder ben for, at man kan begynde udbetalingen af sin pension, mens man er erhvervsaktiv, og gøre det muligt at pause udbetalingerne fra en ratepension igen, fortæller Karin Ransby.

F&P har en række forslag til forbedringer i lovgivningen, der vil gøre overgangen fra arbejdsmarked til pensionisttilværelse mere fleksible. Det drejer sig om:

  • Mulighed for at pause ratepensionen efter påbegyndt udbetaling
  • Ensretning af alderen for tidligste udbetaling af pension til 5 år før folkepensionsalderen
  • Den tidligste pensionsudbetalingsalder skal altid følge pensionsopspareren i stedet for pensionsopsparingen
  • Mulighed for at indbetale med den høje sats på aldersopsparingen via en arbejdsgiveradministreret pensionsordning, selvom man har igangsat pensionsudbetalinger.

 

Pensionsdag
En gang om året går alle pensionsselskaber sammen og opfordrer danskerne til at tjekke deres opsparinger. Det er i dag søndag den 29. oktober.

Man bør tjekke sin pensionsordning jævnligt, så man sikrer sig, at den passer til ens behov, og Pensionsdagen er en rigtig god anledning til at gøre det. Ændrer ens behov sig, fx i forbindelse med nyt job, ny ægtefælle eller familieforøgelse, så bør man se sin pensionsordning igennem og tjekke, om man er ordentligt dækket.

Det er 10. gang, at der bliver holdt Pensionsdagen, hvor en samlet branche sætter fokus på pensionen

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right