De seneste år er der sket en kraftig stigning i antallet af danskere, som får erstatning for tabt erhvervsevne; fra knap 67.000 i 1. kvartal 2021 til over 73.100 i 1. kvartal 2023 – altså en stigning på næsten 10 pct. på to år. Det viser en ny opgørelse fra F&P – brancheforening for forsikring og pension.
- Erstatninger for tabt erhvervsevne udgør en stadig større del af mange pensionsselskabers udbetalinger, og de er en vigtig del af sikkerhedsnettet og trygheden for danske medarbejdere. Men det er en bekymrende udvikling, at tallet siger så kraftigt, siger pensionsdirektør Jan V. Hansen, F&P.
Han peger på, at stigningen især knytter sig til en stigning i antallet af danskere på seniorpension og førtidspension.
- En meget stor del af stigningen i erstatning for tabt erhvervsevne hænger sammen med, at der har været en kraftig tilgang til de offentlige ordninger som seniorpension og førtidspension. Så det er ikke kun det offentlige, der har stigende udgifter til de ordninger. Det har også store, afledte konsekvenser for pensionsselskaberne, siger Jan V. Hansen.
Jo mere erstatningerne for tabt erhvervsevne fylder for pensionsselskaberne, jo større konsekvenser har det i sidste ende også for pensionsopsparerne.
En meget stor del af stigningen i erstatning for tabt erhvervsevne hænger sammen med, at der har været en kraftig tilgang til de offentlige ordninger som seniorpension og førtidspension
- Jan V. Hansen, pensionsdirektør, F&P
- Erstatningen for tabt erhvervsevne er en forsikringsordning, der indgår i stort set alle danskeres pensionspakke. Så hvis et pensionsselskab har meget store udgifter til tabt erhvervsevne, er resten af pensionsopsparerne med til at bære den risiko og den byrde – så der bliver færre penge til udbetaling i alderdommen. Derfor er det virkelig en udvikling, vi skal holde skarpt øje med. Mange selskaber tilpasser deres produkter og fokuserer på at fastholde syge danskere på arbejdsmarkedet, siger Jan V. Hansen.
Han peger på, at der det seneste år sket en stor tilvækst både i antallet af borgere på førtidspension og seniorpension. Fra januar 2023 til januar 2024 er der samlet set kommet ca. 12.400 flere borgere på én af de to ordninger. Det kan sætte yderligere pres på erstatningerne for tabt erhvervsevne.
- Der tegner sig en bekymrende bagside af den fantastiske fremgang, vi har haft på arbejdsmarkedet de seneste år, så der samtidig er en temmelig stor tilgang til førtidspension og seniorpension. Det er vigtigt, at den udvikling ikke kommer til at udhule pensionsordningerne, hvis erstatningerne for tabt erhvervsevne fylder stadigt mere, siger Jan V. Hansen.

Vil du vide mere?
Jan V. Hansen
Direktør for Pension