Nyhed

Flere unge mister deres arbejdsevne

Det har længe været kendt, at flere ældre på arbejdsmarkedet bliver nedslidt, ramt af sygdom eller ulykke, der betyder, at de mister evnen til at arbejde. Men nye tal viser, at det også gælder flere unge.

Publiceret 21.05.2024

På bare to år er antallet af personer under 40 år, der får en løbende erstatning for tabt arbejdsevne, steget med 22 pct – svarende til ca. 600 personer. Dermed stiger det væsentligt mere end i resten af befolkningen, hvor den samlede stigning er 14 pct. Det viser en opgørelse fra F&P – brancheforeningen for forsikrings- og pensionsselskaber.

quote

Det er først og fremmeste et problem for de unge der bliver ramt

- Thomas Brenøe, F&P

 

- Det er dybt bekymrende, at vi ser en så voldsom en stigning hos den helt unge gruppe, som mister arbejdsevnen. Det er en trist udvikling, som lader til for de unges vedkommende i høj grad at skyldes psykiske lidelser, siger Thomas Brenøe, direktør i F&P.

Samlet får mere end 80.000 danskere i slutningen af 2023 en supplerende udbetaling for tabt arbejdsevne fra deres pensionsselskab. Pensionsselskabernes udgifter hertil er steget støt gennem de seneste år, og i 2023 løb udgifterne op i ca. 9,5 mia. kr.

 - Det er først og fremmeste et problem for de unge der bliver ramt, men også for deres raske kollegaer. Jo mere erstatningerne for tabt erhvervsevne fylder for pensionsselskaberne, jo større konsekvenser har det i sidste ende for pensionsopsparerne, fordi en større andel af de indbetalte penge går til forsikring frem for alderspension. Erstatnings-udbetalingerne løber typisk frem til folkepensionsalderen, og det er derfor ekstra omkostningstungt, når flere unge mister evnen til at arbejde, siger Thomas Brenøe.

Han peger på, at pensionsselskaberne gør en stor indsats for at fastholde de unges fodfæste på arbejdsmarkedet.

 - De unge har et helt liv foran sig, og rigtige mange pensionsselskaber gør en kæmpe indsats for at hjælpe de mange syge danskere, så de kan vende retur på arbejdsmarkedet. Det er både vigtigt for den enkelte og gavnligt for den samlede økonomi, fortæller Thomas Brenøe. 


FAKTA
TAE-forsikringen og invalidepension kompenserer, når nedslidning, sygdom eller ulykke betyder, at man mister erhvervsevnen. Omkring 95 pct. af alle lønmodtagere har en arbejdsmarkedspension og dermed også en tab af erhvervsevneforsikring. Den udbetales ofte som supplement til førtidspension og seniorpension.

Dokument ikon
Analyse

Læs analysen bag tallene her

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Thomas Brenøe

Vil du vide mere?

Thomas Brenøe

Direktør for Forsikring & Digitalisering, cand.jur.