Som reglerne har været siden 1998, så skal borgere, der har sparet op til alderdommen i en pensionsordning, efter 6 måneder hæve og forbruge deres pension, før de igen kan få kontanthjælp, hvis det er muligt at hæve pensionen. Pension bliver beskattet ekstra hårdt med 60 pct., når den bliver hævet før pensionsalderen.
- Det er en god dag for det danske pensionssystem og tilliden til det. Med vedtagelsen får vi stoppet den praksis, hvor man i praksis konfiskerer tidligere lønmodtageres arbejdsmarkedspensioner, hvis de får brug for kontanthjælp. Det er afgørende for tilliden til pensionssystemet, at det altid kan betale sig at spare op, siger Jan V. Hansen, direktør for pension i F&P.
Det har været en lang proces at få ændret loven, da der under den tidligere regering blev indgået en aftale om at fjerne tvangshævningen, men den nåede ikke at blive vedtaget i Folketingssalen, da der blev udskrevet valg. Derfor skulle det nye folketing se på aftalen igen.
Det er en god dag for det danske pensionssystem og tilliden til det
- Jan V. Hansen, F&P
- I pensionsbranchen har vi undret os over, at man med ét regelsæt tvinger kontanthjælpsmodtagere til at spare op via en særlig ordning i ATP, og med et andet regelsæt tvinger kontanthjælpsmodtagere til at hæve deres arbejdsmarkedspension med brandbeskatning. Vi glæder os over, at tvangshævningen nu er slut, slutter Jan V. Hansen.
Mange har været i klemme
F&P har undersøgt, hvor mange der bliver ramt af reglen. Vi skønner, at ca. 800 kontanthjælpsmodtagere og deres ægtefæller i perioden 2019-2021 hævede i alt 156 mio. kr. fra deres pensionsordninger som følge af reglen. Det er særligt faglærte og ufaglærte, som er blevet ramt af tvangshævningsreglen. Den største aldersgruppe er de 50-59-årige.

Vil du vide mere?
Jan V. Hansen
Direktør for Pension