F&P: Åben-dør-beslutning skaber uro om de langsigtede klimamål og om pensionsbranchens grønne investeringer

Publiceret 06.02.2023
De danske pensionsselskaber er dybt involveret i Danmarks grønne omstilling – ikke mindst på havvind. Derfor er dagens melding fra Energistyrelsen om at sætte de såkaldte åben-dør-projekter i bero et alvorligt tilbageslag for den grønne omstilling og de klimamål, vi har sat os i Danmark. Og for investeringer i grøn energi, advarer F&P.

- Det er mildest talt paradoksalt, at Danmarks høje klimaambitioner skal strande på bureaukrati og årelange godkendelsesprocesser. Det er et kæmpe tilbageslag for den grønne omstilling, hvis så mange danske potentielle havvindprojekter nu sættes i bero, siger underdirektør Tom Vile Jensen, F&P.

 

Han peger på, at den danske pensionsbranche har givet et tilsagn om at nå op mod 500 mia. kr. i grønne investeringer i 2030.

 

- En stor del af pensionsbranchens grønne investeringer skal bl.a. gå til udbygning af havvind i Danmark, fordi vores land har helt unikke muligheder, og hvor private virksomheder sammen med bl.a. danske pensionsmidler har taget opgaven på sig og stillet med løsningerne. Med dagens beslutning er det et spørgsmål, om de milliarder overhovedet kommer til at blive investeret i Danmark, lyder det fra Tom Vile Jensen.

 

Han er samtidig alvorligt bekymret for hastigheden i udbygningen af PtX-teknologi.

 

- Uden store mængder grøn strøm fra havvind, så får vi ikke muligheden for at producere grønne brændsler og grøn gødning. Flere af vores medlemmer har ellers meldt positivt ud med mulige investeringer på PtX. Konsekvensen bliver, at danske pensionsmilliarder såvel som udenlandske investorers penge går til udlandet. Det er da en begmand til Folketingets ambition om Danmark som grønt foregangsland, siger Tom Vile Jensen.

 

F&P opfordrer til, at der bliver skabt klarhed og lagt en tidsplan meget hurtigt.

 

- Nu må politikerne og myndighederne finde løsninger, så vi kan komme videre med udbygningen af havvind i Danmark. Jeg noterer mig, at klimaministeren bl.a. ser på muligheden for nye koncessionsmodeller. Lad os hurtigt tage fat og komme videre, siger Tom Vile Jensen.

Tom Vile Jensen

Vil du vide mere?

Tom Vile Jensen

Underdirektør

Energistyrelsen