F&P: Debatten om grøn taksonomi handler om mere end for eller imod atomkraft

Publiceret 02.02.2022
I dag har EU-Kommissionen officielt foreslået, at atomkraft og naturgas kan indgå i EU’s miljøtaksonomi. F&P opfordrer til, at arbejdet med at implementere taksonomien ikke forsinkes af den politiske diskussion om for eller imod a-kraft. Taksonomien er et helt afgørende værktøj til at skabe gennemsigtighed og dermed væsentlig for at sikre branchens bidrag til grønne og bæredygtige investeringer i fremtiden.

Forsikrings- og pensionsbranchen spiller en nøglerolle i at tilvejebringe grønne investeringer og dermed bidrage til den grønne omstilling. F&P og branchen har peget på behovet for en fælles taksonomi for, hvordan de grønne investeringer gøres op. Det politiske forslag og den kommende debat om atomkraft og naturgas må ikke overskygge for alt det gode, miljøtaksonomien bringer med sig.

 

- Vi vil kraftigt opfordre til, at taksonomien ikke bliver reduceret til et spørgsmål, om man er for eller imod a-kraft. Med taksonomien er vi på vej til at få udviklet et fælles sprog for, hvad der er grønne investeringer. Det rammeværk har vi brug for. Og det er en meget stor opgave, som vores branche allerede står midt i, siger Kent Damsgaard, adm. direktør i F&P.

 

Fra 2024 skal forsikrings- og pensionsselskaber i deres årsrapporter oplyse, hvilke af deres investeringer der er aligned med EU’s miljøtaksonomi. I dag forvalter F&P’s medlemsselskaber ca. 4.000 mia. kr. for danskerne, som altså skal kategoriseres efter taksonomien.

 

- Det er de færreste danskere, der forbinder atomkraft og naturgas med noget grønt eller klimavenligt. Men både før og efter taksonomien vil det jo stå pensions- og forsikringsselskaberne frit, hvad de vil investere i inden for den overordnede ramme, som taksonomien sætter, og hvad de ikke vil investere i. Ingen tvinges med taksonomien til at investere i atomkraft eller naturgas, siger Kent Damsgaard.

 

- Vi ser en helt klar udvikling, hvor de grønne investeringer fylder mere og mere hos vores selskaber, og selv om taksonomien ikke er 100 pct. perfekt, og overgangen til taksonomien indebærer et stort arbejde hos vores selskaber og deres medarbejdere, så er den et vigtigt værktøj for, hvordan vi opgør grønne investeringer og sikrer finansiering til den grønne omstilling, siger F&P-direktøren.

Kent Damsgaard

Vil du vide mere?

Kent Damsgaard

Adm. direktør