En ny analyse kortlægger de samlede udgifter til sundhedsområdet i Danmark, og den viser, at danskernes egenbetaling udgør 13 pct. af udgifterne på sundhedsområdet. Det gælder fx udgifter til psykolog, fysioterapeuter, tandlæge og medicin. Sundhedsforsikringer og -ordninger udgør til sammenligning kun 2 pct. af det samlede udgifter.
- Danskernes egenbetaling på sundhedsområdet fylder forbløffende lidt i den offentlige debat, men det fylder en hel del i husholdningsbudgettet hos mange danskere. Og det understreger, at sundhedsforsikringer reelt kan øge ligheden ved at nedbringe egenbetalingen, når man har brug for hjælp, siger adm. direktør Kent Damsgaard, F&P.
Han opfordrer til en fordomsfri dialog om, hvordan vi i Danmark sikrer et bedre samspil mellem den offentlige kernevelfærd og de private supplementer.
- Når 2,7 millioner danskerne nu er omfattet af en sundhedsforsikring, kan de som helt almindelige lønmodtagere få hjælp på netop de områder, hvor de ellers selv skulle betale. Det gælder ikke mindst de mange tusinde danskere, der hvert år bliver ramt af stress og har brug for hjælp til at komme tilbage i arbejdslivet, siger Kent Damsgaard.
Han understreger, at det er et politisk ansvar at definere, hvordan vel-færden indrettes og prioriteres. Men at det er afgørende at indtænke branchen og mulighederne for at supplere kernevelfærden med private velfærdsydelser - ikke mindst på forebyggelsesområdet.
- Jeg er glad for, at der er et så klart politisk fokus på sikre den offentlige kernevelfærd på fx det mentale område, for der er åbenlyst et voldsomt pres, som vores selskaber også mærker fra deres kunder. Min opfordring til regeringen og Folketinget er, at de tænker branchens bidrag med, så vi kan bistå og supplere på de områder, hvor den offentlige velfærd stopper – og alternativet er egenbetaling, siger Kent Damsgaard.
Læs om branchens bidrag til sundhedssektoren her
Læs analysen bag tallenene her

Vil du vide mere?
Kent Damsgaard
Adm. direktør