Nyhed

F&P-udspil til øget konkurrencekraft: Invester, invester, invester

Europa er kommet alvorligt bagud på konkurrencekraft og evnen til at tiltrække investeringer. Draghi har i sin rapport fra 2024 kommet med en række anbefalinger, der skal få EU tilbage på vækstsporet, hvor der årligt bliver brug for 750-800 mia. euro om året frem til 2030 for at føre anbefalingerne ud i livet.

Publiceret 31.03.2025

F&P præsenterer nu tre konkrete forslag til flere private investeringer i Europa:

  1. Solvensrabatter til strategisk vigtig infrastruktur og nøglesektorer, herunder forsvarsindustrien
  2. Nye modeller for investering i mindre virksomheder – herunder ”first loss”-mekanismer i Europa
  3. Mulighed for securitisering, som frisætter kapital til virksomheder ved, at banker kan samle ”pakkelån” til investorer

Samlet set vurderer F&P, at forslagene kan frisætte og bidrage med milliarder af private investeringer de kommende år.

 - Europa står ved en skillevej, hvor behovet for at styrke vores økonomiske vækst og en solid position i det nye geopolitiske billede er enorm. Og en meget stor del af svaret på Europas problemer er ”investér, investér, investér”. Det kræver, at EU og medlemslandene sammen virkelig opper sig i konkurrencen om privat kapital, siger adm. direktør Kent Damsgaard.

Han peger på Draghi-rapporten, som viser, at 4 ud af 5 kroner, der investeres, historisk set har været privat kapital. Uden privat kapital altså ingen storskalainvesteringer i Europa. 

quote

Vi kan bane vejen for langt flere vækstvirksomheder i Danmark og resten af Europa

- Kent Damsgaard, F&P

 - Solvensrabatter til strategisk vigtig infrastruktur som vindmøller, veje og ny teknologi er et effektivt værktøj, for vi ved allerede, at det virker. Nu foreslår vi at styrke solvensrabatten yderligere, men selvfølgelig fastholde et risikobaseret solvenssystem – og sørge for, at vigtige områder som forsvarsindustri kan blive tænkt ind, siger Kent Damsgaard.

Der findes allerede i dag en rabat for udvalgte aktier, som selskaberne holder over en længere årrække. Det er det niveau for rabat, som F&P foreslår også bør gælde for kvalificeret infrastruktur. For danske pensionsselskaber, så udgør investeringer i såkaldte infrastrukturfonde 3. kvartal 2024 2,8 % af de samlede investeringer svarende til 16,2 mia. euro. 

Når det gælder investeringer i mindre virksomheder, giver EU-reglerne i dag i visse tilfælde muligheder for first loss-mekanismer for investeringer uden for Europa. Men paradoksalt nok ikke, når det gælder om at fremdyrke vækstvirksomheder inden for Europas grænser. First-loss-mekanismen mindsker risikoen for investorer i virksomhedssegmenter, hvor risikoen for tab er meget høj.  

 - Vi har fået en de facto ”Europe last”-politik, hvor EU-reglerne spærrer ben for at etablere fonde med first loss-mekanismer, hvor staten kan understøtte investeringer i nye vækstvirksomheder inden for Europas grænser. Det skal vi gøre op, så vi kan bane vejen for langt flere vækst-virksomheder i Danmark og resten af Europa. Især inden for de nøgleindustrier og teknologier, som vi har alvorligt brug for at fremme, siger Kent Damsgaard.

Endelig foreslår F&P, at medlemslandene hurtigt rykker på forslaget om såkaldt securitisering, hvor banker kan frigøre kapital ved at samle og sælge lån til institutionelle investorer, herunder pensionsselskaber.

 - Securitisering er meget svært at få til at flyve i Europa i dag. Men det kan være en oplagt investeringsmulighed for fx pensionsselskaber, hvis risikoen i de pakkede lån er transparent. Derigennem kan vi frigøre vigtig kapital i bankerne til gavn for fx mindre vækstvirksomheder. Så det er et oplagt sted at sætte ind for at styrke den samlede finansieringskæde og bane vejen for flere private investeringer i Europas vækst og fremtid, siger Kent Damsgaard.

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Kent Damsgaard

Vil du vide mere?

Kent Damsgaard

Adm. direktør