Mens 32% af alle danske virksomheder har pilotprojekter med generativ AI eller er længere med implementeringen af teknologien, så ligger tallet på 40% for den finansielle sektor. Nogle brancher er dog endnu længere fremme.
Det viser en ny rapport fra Boston Consulting Group (BCG), som er udarbejdet i samarbejde med danske erhvervsorganisationer – Dansk Erhverv, Dansk Industri, Finans Danmark, F&P (Forsikring & Pension) og IT-Branchen.
Rapporten udkom den 18. marts og tager pulsen på virksomhedernes aktiviteter inden for generativ AI på tværs af brancher i Danmark. Analysen er baseret på svar fra i alt 572 ledende chefer i danske virksomheder. Heraf cirka 50 besvarelser fra den finansielle sektor.
”Det er egentlig ikke overraskende, at vi som branche ikke er blandt frontløberne på at implementere generativ AI. Den finansielle sektor er en meget reguleret branche – og også en forsigtig branche. Vi ser mulighederne i ny teknologi, men vi er ikke first movers, fordi vi har en meget lille margin for fejl,” siger Thomas Brenøe, Direktør for Forsikring & Digitalisering hos F&P (Forsikring & Pension) og uddyber:
”Når vi fortsat er længere end gennemsnittet, kan det have sit afsæt i, at vores branche i kernen er datadrevet. Derfor har vi altid et øje på datadrevne teknologier. Det ligger i branchens DNA. Tilgangen ses også afspejlet i analysen, da vi kan se, at den finansielle sektor generelt ligger klar til at rulle projekter ud på tværs af næsten alle brugsscenarier, mens øvrige brancher i højere grad fortsat er i planlægningsfasen.”
Når vi fortsat er længere end gennemsnittet, kan det have sit afsæt i, at vores branche i kernen er datadrevet
- Thomas Brenøe, direktør for Forsikring & Digitalisering, F&P
Compliance kvæler begejstringen
Sundhedssektoren, medier, teleindustrien, service og marketing er de brancher, som er længst med implementeringen af generativ AI.
Analysen viser her den sammenhæng, at de virksomheder, som er ser positivt på mulighederne i generativ AI - er ”begejstrede” for teknologien - også som udgangspunkt er længst med den konkrete implementering af teknologien.
”I forhold til den finansielle sektor er det her interessant at nogle af de selskaber, som er længst, faktisk ikke ligger i kategorien de ”begejstrede”, som ellers er længst på tværs af erhvervslivet. Vi er en branche, hvor compliance og omfattende regler er en integreret del af hverdagen, og dermed rykker ny teknologi først, når den er indarbejdet i compliance,” siger Thomas Brenøe og uddyber:
”Jeg ser ikke branchen som mindre ”begejstret” for ny teknologi end dansk erhvervsliv generelt, men jeg kan godt genkende, at reguleringen ”kvæler” ”begejstring som drivende kriterie.”
Læs hele rapporten

Vil du vide mere?
Thomas Brenøe
Direktør for Forsikring & Digitalisering, cand.jur.