Grøn genstart

Publiceret 15.06.2020
Debatindlæg bragt i Berlingske

Af Torben Möger, fmd. for Klimapartnerskabet for finanssektoren og adm. direktør i PensionDanmark, Lasse Nyby, adm. direktør i Spar Nord, Allan Polack, Group CEO i PFA, og Christian Frigast, fmd. for DVCA.

Arbejdet for at få dansk økonomi tilbage på skinner efter coronakrisen fylder meget. Hvordan sikrer vi arbejdspladser og virksomheder, og hvordan holder vi hånden under boligejerne. Det er alt sammen relevante spørgsmål, og samtidig udfordringer vi dagligt søger at løse i den finansielle sektor.

Næsten samme tid som Danmark lukkede ned den 11. marts, afleverede vi i den finansielle sektor sammen med 12 andre klimapartnerskaber vores anbefalinger til, hvordan Danmark i årene fremover kan reducere sin CO2-udledning, blive mere energieffektivt og tage en førerposition i den globale kamp for bedre klima.

De anbefalinger er ikke blevet mindre relevante under coronakrisen. Faktisk er det kun blevet vigtigere, at vi holder fast i ideen bag klimapartnerskaberne, og at vi bruger denne krise til at sætte skub i de grønne investeringer og dermed dansk økonomi. Og i den finansielle sektor har vi allerede siden marts taget initiativ til at udmønte flere af anbefalingerne.

Investeringer for 600 mia. kr. frem mod 2030


I samarbejde med de øvrige klimapartnerskaber har vi identificeret fire områder, hvor Danmark skal øge investeringerne massivt for at nå målet om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030.

1.

Mere energieffektive bygninger og produktionsprocesser
Finanssektoren har mulighed for at stille finansiering til rådighed igennem realkredit- og erhvervslån samt investeringer til energieffektivisering af private boliger og erhvervsejendomme.

2.

Massiv udbygning af vedvarende energi
Der er stadig et stort forbrug af fossile brændstoffer i Danmark, og derfor skal der investeres massivt i vedvarende energi i form af både vind- og solenergi.

Den 20. maj annoncerede et konsortium bestående af PensionDanmark, PFA og SEAS-NVE, at de er klar til at finanisere, udvikle, bygge og drifte en energi-ø 100 km ude i Nordsøen. Et visionært projekt, som med tiden kan blive base for op til 10 gigawatt havvind.

3.

Elektrificering af en langt større del af økonomien
Hvis fossile brændstoffer skal udfases, er det helt essentielt, at husholdninger, mindre erhvervsdrivende, servicevirksomheder, tung industri og transport elektrificeres.

4.

Risikovillig finansiering af innovation, udvikling og eksport af lavemissionsløsninger
Vi skal hele tiden udvikle nye teknologier og løsninger, der kan være med til at fremme den grønne omstilling på tværs af brancher.

Ekstra 600 mia. kr. frem mod 2030 vurderer Copenhagen Economics investeringsbehovet til. Det er realistisk. Banker og realkreditinstitutioner har allerede tilkendegivet, at de vil øge de grønne lån med 300 mia. kr. Pensionssektoren har ligeledes i forbindelse med FN’s klimatopmøde i september 2019 givet et betinget tilsagn om at investere yderligere 350 mia. kroner i grøn omstilling.

Men det kræver, at der skabes rammevilkår i Danmark og internationalt, der gør de nødvendige investeringer økonomisk rentable.

 

Finanssektorens stiller sin ekspertise til rådighed for den grønne omstilling


Vi stiller ikke blot penge, men også vores ekspertise som investorer og långivere til rådighed i den grønne omstilling.

Først og fremmest skal vi sætte et mål for og monitorere reduktionen af udlåns- og investeringsporteføljens CO2-aftryk i pengeinstitutter, realkredit og pensionsselskaber. Finans Danmark og Forsikring & Pension er allerede ved at udvikle fælles retningslinjer for måling af klimaaftryk af investeringer og lån. Dette arbejde forventes afsluttet ultimo 2020.

Det er vigtigt, at investorer som pensionsselskaber igennem aktivt ejerskab påvirker virksomheder, de investerer i, til at fremme grøn omstilling. Derudover skal investorerne også kræve høje energistandarder i forbindelse med renovering af de bygninger, de ejer, samt fremme højere standarder i bæredygtighedscertificering i forbindelse med nybyg.

Da finanssektoren – særligt banker, realkredit og forsikringsselskaber – har hyppig kontakt med kunder, bliver medarbejdere nu uddannet til at udnytte denne kundekontakt til at rådgive kunderne om, hvordan de igangsætter renoveringsprojekter til gavn for den grønne omstilling. Finans Danmark har den 3. juni sammen med Energistyrelsen lanceret kampagnen ”Byg om, så det kan mærkes”, hvor der er fokus på dialog mellem bank/realkredit og boligejere om mulige energiforbedringer med afsæt i en nyudviklet ”værktøjskasse”. SEGES, som er landbrugets videns- og innovationshus, og Finans Danmark udvikler sammen et værktøj til måling af landbrugets bæredygtighed.

Bæredygtighed skal integreres i finanssektorens forretningsmodeller. Der skal tilbydes lån, der reducerer energiforbruget, og opsparings- og investeringsprodukter målrettet bæredygtige aktiviteter. Skadesforsikringsselskaberne har også her et helt særligt fokus på at forhindre skader som eksempelvis brand, der har et stort klimaaftryk i forbindelse med genopførelse af bygninger osv.

Anbefalinger til regeringen om langsigtede og stabile rammevilkår


For at sikre de nødvendige investeringer er det vigtigt med langsigtede og forudsigelige rammevilkår. Et oplagt forslag er omlægning af energiafgifter og –tilskud, så der opnås bedre incitament til brug af varmepumper og lavemissionsbiler. Ligeledes vil det være oplagt at tænke i OPP-løsninger, hvor den private sektor kan investere i el-net, hvor ejerskabet af den kritisk infrastruktur forbliver offentligt.

Energimærket skal gøres mere præcist og udbredt. Energispareordningen bør videreføres frem mod 2030.

Danmarks Grønne Investeringsfond skal samarbejde med virksomheder om at tilbyde ESCO-løsninger, hvor en privat aktør gratis foretager en energibesparende investering, men til gengæld modtager den løbende besparelse på el-regningen. Lån med vækstkaution skal tilbydes til bæredygtig omstil¬ling af landbrug. Der skal være øget fokus på grønne investeringer i Dansk Vækstkapital 3.

En anden anbefaling er at skabe grobund for risikovillig finansiering af innovation, udvikling og eksport af lavemissionsløsninger. Derfor foreslår vi kombinerer offentlige midler og risikovillig privatkapital til at finansiere udviklingsprojekter for e-fuels samt fangst og lagring af CO2.

Vi når kun i mål med den grønne omstilling, hvis den offentlige sektor påtager sig sin naturlige rolle som en betydningsfuld sektor. Dvs. i højere grad måler CO2-aftryk i sine bygninger og stiller større krav til energieffektivitet og klimavenlige løsninger i forbindelse med større offentlige anlægsprojekter. Statens skal bruge sin ”indkøbsmuskel” ved, at Staten og Kommunernes indkøbsservice fastlægger en indkøbspolitik, som bedre understøtter grøn omstilling gennem klimavenlige indkøb af varer og tjenesteydelser Et andet forslag er at sætte kollektiv transport i offentligt udbud, så der kan ske en større elektrificering via offentlige-private projekter.

Corona-krisen har styrket klimapartnerskabets anbefalinger


Vores hovedanbefaling er, at genstarten af dansk økonomi efter krisen får en grøn dimension. Partnerskabet for finanssektoren giver tilsagn om at bidrage hertil med penge og sin ekspertise. Vi anbefaler, at regeringen og Folketinget tager udgangspunkt i anbefalinger og bidrag fra alle 13 klimapartnerskaber. Kun på den måde kan den grønne omstilling og genopretningen efter coronakrisen gå hånd i hånd.