Der er sket en udvikling, hvor langt flere, særligt unge, danskere har fået en interesse for at investere selv. Det er en positiv udvikling, men det kan få konsekvenser for vores fælles sikkerhedsnet. Det viser en ny undersøgelse, der er udarbejdet af Common Consultancy og Analyse & Tal for forsikrings- og pensionsbranchen.
- Set fra vores branches side er det grundlæggende en virkelig positiv udvikling, at endnu flere danskere – også tidligt i tilværelsen – tager ansvar for deres økonomi og har interesse i hele det finansielle område. For det er godt nok noget, der har enorm stor betydning for den enkelte – og for vores samfund, fortæller Kent Damsgaard, adm. direktør i F&P.
- Vi kan bl.a. se, at antallet af digitale investeringsfora er steget fra 100 til godt 200 på bare ét år, og at det samlede antal brugere overstiger 1,4 millioner. Undersøgelsen viser også, at der er opstået en række nye digitale fællesskaber, hvor ligesindede mødes og udveksler erfaringer. Der er ingen tvivl om, at det er teknologien, der har gjort det langt nemmere end tidligere for den enkelte at investere, fortæller Kent Damsgaard.
Men samtalen er også i nogen grad flyttet fra mødelokalet med professionelle investeringsrådgivere til digitale fællesskaber med såkaldte fin-fluencers på platforme som Facebook, Instagram, Youtube og TikTok. Og dén udvikling kan give anledning til bekymring.
- Selv om det i udgangspunktet er utrolig positivt, at unges interesse for investering, opsparing og økonomi stiger, så viser undersøgelsen, at mange henter informationer i et totalt ureguleret univers, hvor man kan få råd, som kan være direkte vildledende og farlige, siger Kent Damsgaard.
Undersøgelsen giver branchen en anledning til at se på, hvordan vi bedre kan nå ud til den yngre generation.
- Jeg er bekymret for, at de unge helt fravælger de klassiske arbejdsmarkedspensioner for selv at investere og spare op til alderdommen og på den måde går glip af de forsikringer, der typisk er tilknyttet. Det kan få store konsekvenser for deres økonomiske tryghed og det fælles sikkerhedsnet, der er bygget op gennem århundrede. Vi har som branche derfor et helt særligt ansvar for nu at se på, hvordan vi bedre kan nå de unge med oplysning og information, siger Kent Damsgaard.
