Klimaforandringer er en realitet: Voldsom stigning i antal skybrud i Danmark

Antallet af skybrud, der rammer Danmark, er steget kraftigt gennem de seneste år. Det viser en ny analyse fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen - der opfordrer til at investere milliarder nationalt i klimasikring.

Publiceret 25.09.2024

Vejret bliver stadigt vildere og regnen stadigt kraftigere.

Helt præcist er der observeret 65 procent flere skybrud, når man sammenligner perioden 2011-2017 med perioden 2018-2024.

I gennemsnit er antallet af skybrud, der rammer Danmark, steget fra 27,4 skybrud til 45,3 skybrud om året, når man sammenligner de to perioder. Det viser en ny analyse foretaget af F&P – forsikrings- og pensionsbranchen – på baggrund af vejrdata fra DMI.

- Jeg tror alle danskere har haft det på fornemmelsen, men nu kan vi se det sort på hvidt: De heftige skybrud kommer oftere, og de rammer flere. Tusindvis af danskere har stået i den ulykkelige situation at få bolig eller virksomhed oversvømmet, og det vil ske igen og igen. Derfor skal vi som samfund sørge for at investere massivt i klimasikring, og det haster, siger Pia Holm Steffensen, underdirektør, F&P.

quote

Vi skal som samfund sørge for at investere massivt i klimasikring, og det haster.

- Pia Holm Steffensen, underdirektør, F&P

Analysen viser også, at nogle dele af landet tager en større del af den heftige nedbør end andre. Således er Vejle-, Åbenrå- og Herning Kommuner de hårdest ramte.

- Omfanget af oversvømmelser og vildt vejr gør det stadig tydeligere, at klimasikring er en fælles national opgave. Men også den enkelte borger og virksomhed kan gøre noget. Og kommunerne kan også modvirke klimaskaderne – men dog slet ikke alt, siger Pia Holm Steffensen.

F&P har tidligere vist, at skader efter skybrud og stormflod alene i 2023 udgjorde 3 milliarder kroner og derfor har branchen foreslået, at staten som minimum investerer et tilsvarende beløb i klimasikring.

Blandt andet har F&P foreslået en pulje, der kan give boligejere en økonomisk håndsrækning, hvis de ønsker at flytte fra en bolig i et særligt sårbart område.

- Som samfund bør vi tage den svære samtale: Skal og kan alle egne af Danmark bebos? Klimaforandringerne er her lige nu, og for tusindvis af bolig- og virksomhedsejere er de desværre meget, meget konkrete og ubehagelige. Så vi skal handle nu. Som branche har vi forslag til løsninger, og vi er klar til dialogen med regeringen og Folketinget, siger Pia Holm Steffensen.

Internt link ikon
Analyse

Flere skybrud i Danmark

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Pia Holm Steffensen

Vil du vide mere?

Pia Holm Steffensen

Underdirektør