Kommuner opfordrer syge til at bruge private forsikringer

Publiceret 21.09.2016
Syge danksere glemmer for ofte, at der kan være hjælp, støtte og penge at hente hos deres pensions- og forsikringsselskab. Det problem skal et nyt samarbejde mellem kommuner og pensionsselskaber løse. ​​

Når fx stress eller smerter i ryggen gør dig for syg til at arbejde, kan du have ret til hjælp, støtte og penge fra dit pensions- og forsikringsselskab. Men det ved alt for få danskere. Et nyt samarbejde mellem kommuner og pensions- og forsikringsselskaber skal løse problmet.

Kommunerne vil fremover opfordre syge borgere til at ringe til deres pensions- og forsikringsselskab, når fx ondt i ryggen gør dem for syge til at arbejde i en periode. For ud over den hjælp en syg borger kan få af kommunen, så kan han få ekstra hjælp af sit pensions- eller forsikringsselskab til at blive raske og komme tilbage til sit job.  

De fleste har en forsikring

Faktisk har ni ud af ti danskere en forsikring via deres pensionsordning, som kan dække udgifter til fx kiropraktor, psykolog eller tabt indtægt, mens de er for syge til at arbejde fuld tid i en periode.

- Vi vil gerne have flere syge danskere til at ringe til deres pensions- og forsikringsselskaber. Alt for få ved nemlig, at deres pensionsordning også indeholder en forsikring, som kan dække en del af deres løn eller udgifter til fx psykolog, kiropraktor eller tabt indtægt, siger Anne Seiersen, underdirektør i brancheorganisationen Forsikring & Pension. 
 
18 kommuner i Danmark har sagt ja til samarbejdet med pensions- og forsikringsselskaberne. Kommunerne opfordrer fremover syge til at henvende sig til deres pensions- og forsikringsselskab. Der kan nemlig være ekstra støtte at hente. 

Dækket når uheldet rammer

Der er flere forsikringer, som kan give dig støtte, når du bliver syg. Mister du en arm ved et biluheld, kan du have ret til at få en portion penge fra din ulykkesforsikring hos dit forsikringsselskab. Mister du armen ved en arbejdsulykke, har du ret til penge eller hjælp fra en arbejdsskadeforsikring.
 
Har du så meget kvalme efter din kræftbehandling, at du højst kan arbejde 20 timer om ugen, kan du have ret til at få dækket tabt indtægt fra en invalideforsikring eller erhvervsevnetabsforsikring i din pensionsordning.  

Måske ret til psykologhjælp

Lider du af ondt i nakken eller i psyken, så kan din sundhedsforsikring via arbejdet give dig mulighed for at få behandling hos en fysioterapeut eller en psykolog.
 
- Branchen ser gerne, at sygemeldte borgere får behandling og hjælp så tidligt som muligt. Jo tidligere borgerne modtager behandling, jo hurtigere kan de blive raske og vende tilbage til jobbet, siger Anne Seiersen. 

Folk glemmer forsikringen

Branchen oplever nemlig, at mange sygemeldte tror, at de kun har ret til hjælp fra kommunen. Men faktisk har de fleste danskere, der arbejder eller har arbejdet, en pensionsordning med forsikringer, som dækker dem, når de bliver syge.

- Mange sygemeldte borgere tror, at det kun er kommunen, der kan hjælpe dem. Men faktisk giver både pensionsordninger og forsikringer rigtig mange syge danskere rettigheder. Vores nye samarbejde kan hjælpe de syge til at komme raske tilbage til jobbet til gavn for alle parter, siger Anne Seiersen. 

Kommuner vejleder borgere

Esbjerg er en af de kommuner, der har indledt et samarbejde med Forsikring & Pension. Kontorchef i jobcenteret Frank Josephsen Kargo er glad for initiativet.

- Kommunerne og forsikringsbranchen har jo lidt samme interesse på sygedagpengeområdet. De senere år har vi faktisk i sagsbehandlingen vejledt vores borgere, der er i arbejde, om de muligheder, der kan være at hente i de private forsikringer og pensioner, og at de skal søge information om det hos deres pensionsselskab. På trods af det, har vi en fornemmelse af, at det ikke sker særlig tit, siger Frank Josephsen Kargo til bladet Danske Kommuner.

Kommuner der deltager i samarbejdet



 Pensionsbranchen håber, at flere kommuner vil være med i samarbejdet.
 

Fakta:

  • 9 ud af 10 erhvervsaktive danskere har en forsikring ved tab af erhvervsevne også kaldet en invalidepension, der udbetaler en løbende ydelse midlertidig eller varigt enten til den syge eller til arbejdsgiveren, hvis den syges evne til at arbejde er nedsat helt eller delvist. Den kan også dække udgifter til behandling og anden hjælp til fastholdelse på arbejdsmarkedet fx efteruddannelse og genoptræning. 

  • Knap 2 millioner danskere er dækket af en sundhedsforsikring, der kan hjælpe dem med at få en diagnose og behandling, uden at de skal vente i kø. Den kan også give tilskud til udgifter til psykolog, egenbetaling på fysioterapi og kiropraktik samt undersøgelse og behandling på privathospital.

  • Alle erhvervsaktive er omfattet af en arbejdsskadeforsikring, der giver en økonomisk erstatning og kan dække behandlingsudgifter og hjælpemidler, hvis en medarbejder kommer til skade i arbejdstiden eller på vej til eller fra arbejde.

  • Er du fx faldet på fortovet eller på en cykel og har brækket nakken eller benet, så kan du have ret til en sum penge og hjælp og støtte til behandling fra en ulykkesforsikring.

  • Er du fx blevet kørt ned af en cykel eller en bil, så kan du have ret til en sum penge og dækning af udgifter til behandling fra ansvarsforsikringen hos den, der har påført dig skaden.