Nyhed

Meget få ældre gør brug af deres friværdi som pensionister

Selv om mange pensionister har friværdi i deres ejerbolig, er det de færreste, der optager gæld i deres bolig som pensionister, viser en beregning fra F&P.

Publiceret 11.10.2024

Få pensionister vælger at leve af deres mursten, og det kan der være gode grunde til. 

 - Det er de færreste pensionister, som har gæld i deres ejerbolig. Det er overraskende, at der ikke er flere, som ser ud til at leve af deres mursten. Men det skyldes, at den mest enkle måde at frigøre friværdien er at sælge sin ejerbolig og købe en, som er billigere. Mange ønsker måske at blive boende så længe som muligt i det hus, som man har ejet i mange år og samtidig kan man have et ønske om at efterlade arv, siger pensionsdirektør Jan V. Hansen, F&P.

quote

Gevinsten ved at omsætte friværdien kan være relativt begrænset

- Jan V. Hansen, F&P

Nye beregninger fra F&P viser, at blandt 30-årige boligejere er belåningen i gennemsnit 80 pct. Belåningsgraden falder over hele livet til ca. 30 pct. ved pensionsalderen og ca. 10 pct. i gennemsnit blandt 90-årige. 

 - De fleste boligejere har udbetalt deres bolig omkring pensionsalderen. Det passer fornuftigt med, at rådighedsbeløbet ofte falder ved pensionering, og så er det godt, at nogle af udgifterne også bortfalder. Nogle væl-ger så at flytte til en billigere bolig for at kunne frigive noget af friværdien, men det kræver at man kan finde en billigere bolig i samme område eller har mulighed for at flytte til et område med lavere boligpriser, siger pensionsdirektør Jan V. Hansen, F&P.
Han peger på beregninger fra F&P, som viser konsekvenserne, hvis man sælger sin ejerbolig med en friværdi på 1 mio. kr. og køber en ejerbolig til den halve værdi, så kan man veksle den fælles friværdi til en ekstra månedlig indkomst på godt 3.300 kr. 

Men det langt fra alle forundt at have en friværdi og muligheden for at realisere den.

 - Vi kan se, at mange pensionister i økonomiske gøren og laden primært ser deres pensionsopsparing som kilden til deres løbende indkomst. Og anser deres bolig som en ekstra sikkerhed og en arv til næste generation. Og når gevinsten ved at omsætte friværdien kan være relativt begrænset, er det skel i virkeligheden også meget naturligt, siger Jan V. Hansen. 

Forudsætninger for beregninger

Markedsværdi af bolig og realkreditgæld er fundet med udgangspunkt i medianen for 65-årige i Danmarks Statistiks formuedata for 2022. Der er anvendt en markedsværdi for bolig på 1,25 mio.kr. og realkreditgæld på 250.000 kr.

 

I scenariet sælges ejerboligen og erstattes med en mindre ejerbolig med den halve markedsværdi og den resterende friværdi placeres i bank og forbruges løbende.

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Jan V. Hansen

Vil du vide mere?

Jan V. Hansen

Direktør for Pension