Ny OECD-rapport kårer danskerne som verdensmestre i pensionsformue

Publiceret 14.02.2023
OECD har netop offentliggjort rapporten ”Pensions in Focus 2022”, som kårer danskerne som verdensmestre, når det gælder pensionsformuen i forhold til BNP – foran Island og Holland på henholdsvis 2.- og 3.-pladsen. Rapporten vækker glæde i F&P, fordi den sætter en tyk streg under det robuste og stærke pensionssystem i Danmark.

- Danmark nyder fortsat gavn af ”bølgen fra 1987”, hvor vi med Fælleserklæringen for alvor fik udbredt arbejdsmarkedspensionerne til danskerne. Det har været en kæmpe succes både for den enkelte dansker, som har udsigt til mere finansiel tryghed i alderdommen - og for dansk økonomi, som ganske enkelt havde stået et langt dårligere sted uden pensionerne, siger vicedirektør Jan V. Hansen, F&P.

 

Han peger på, at til trods for Danmarks problemer med at håndtere øgede offentlige udgifter til en ældre og mere plejekrævende befolkning, så betyder den store pensionsformue, at det danske samfund og dansk økonomi står langt bedre rustet end andre lande.

 

- Når vi ser mod især Sydeuropa, så skaber den aldrende befolkning et voldsomt økonomisk pres, fordi landene ikke som i Danmark har et system, hvor borgerne selv er med til at spare op til alderdommen – og slet ikke i det omfang, vi har set i Danmark, hvor flere og flere ufaglærte og faglærte kan se frem til at gå på pension med en stor pensionsformue, siger Jan V. Hansen.

 

Den samlede danske pensionsformue er samtidig en vigtig investeringsmuskel for Danmark.

 

- Med en samlet dansk pensionsformue i omegnen af 4.000 milliarder kroner har pensionsselskaberne et fantastisk afsæt for både at skabe udvikling og sikre løsninger på fx den grønne omstilling, samtidig med, at de sikrer afkast til kunderne. Det er virkelig en kæmpe styrke, som vi har fået skabt i Danmark i kraft af vores pensionssystem, som nærmest ikke kan overvurderes, siger Jan V. Hansen.

Jan V. Hansen

Vil du vide mere?

Jan V. Hansen

Vicedirektør