Den nye regnskabsstandard for noterede selskaber i EU skal anvendes for regnskabsår, der starter 1. januar 2023. Standarden har taget godt 20 år at udvikle og yderligere 4 år at få godkendt af EU.
- Vi er utroligt glade for, at EU endelig har godkendt den nye regnskabsstandard, der gør regnskabsaflæggelser mere ensartet og sammenlignelig. Det kommer til at øge transparensen for vores investorer. Derudover vil den bidrage til en bedre forståelse af forsikrings- og pensionsbranchens forretningsmodel, udtaler Kent Damsgaard, adm. direktør i Forsikring & Pension.
F&P har sammen med den europæiske forsikringsbranche kæmpet en hård kamp for at få tilføjet muligheden for at vælge ikke at anvende det grupperingskrav, der betegnes som de ”årlige kohorter.” Det krav har EU accepteret, og det er til stor glæde hos de danske livselskaber.
- Ændringen af kravet om de årlige kohorter har været stærkt efterspurgt af livselskaberne. Både fordi kravet ikke vil tilføre regnskaberne en væsentlig informationsværdi, og fordi implementeringen og den løbende drift af de årlige kohorter ville medføre betydelige omkostninger. Vi er rigtig glade for, at EU har lyttet til de danske krav, og at det er lykkedes at få en acceptabel løsning, lyder det fra Kent Damsgaard.
Løsningen indebærer, at det er valgfrit for selskaberne, om man bruger IFRS 17, som den er udstedt af IASB (International Accounting Standards Board), eller om man bruger IFRS 17 med den ændring, der er givet i EU. Anvendes IFRS 17 uden for EU, skal den bruges, som den er udstedt af IASB. EU-Kommissionen skal senest den 31. december 2027 revidere fritagelsen for kravet om brug af de årlige kohorter.
IFRS 17 implementeres som et tillæg til IAS-Forordningen. Det betyder, at standarden er direkte gældende for de omfattede virksomheder, og at der ikke er noget krav om, at der skal ske implementering i dansk regulering. Der er derfor ikke noget formelt krav om, at Regnskabsbekendtgørelsen skal tilpasses til den nye regnskabsstandard.
