Der er grænser for, hvor store indbetalinger man kan foretage til aldersopsparing. Hvis man som borger indbetaler for meget, bliver man pålagt en afgift på 20 eller 40 pct. af indbetalingen, og selv hvis man retter op på indbetalingerne, kan man oftest ikke undgå en strafafgift på 4 pct. af det beløb, som er indbetalt for meget. F&P opfordrer politikerne til at fjerne den urimelige afgift.
- Det er både urimeligt og uhensigtsmæssigt at have en regel, som udløser en afgift, selv efter pensionskunderne har korrigeret og rettet op på en fejl. Vi har som samfund en kæmpe interesse i, at borgerne tager ansvar og sparer op til alderdommen, og derfor bør vi selvfølgelig ikke have den form for dummebøder, siger Jan V. Hansen, direktør for pension i F&P.
Hvis man indbetaler for meget, fremgår det af årsopgørelsen, men når den kommer i foråret, er det for sent at rette op.
Vores opfordring til borgerne er hurtigst muligt at sætte sig ind i, om de har betalt for meget, mens de endnu kan undgå afgiften
- Jan V. Hansen, direktør for pension i F&P
I indkomstårene 2020, 2021 og 2022 er der hvert år mere end 40.000 personer, som har indbetalt for meget til en aldersopsparing. Det summer op i omkring 100 mio. kr., som årligt er indbetalt over beløbsgrænsen. I 8 ud af 10 tilfælde skyldes det, at en pensionskunde har en aldersopsparing i både sit pensionsselskab og i en bank. Selvom indbetalingerne i hverken pensionsselskabet eller banken hver især overstiger beløbsgrænserne, så er den samlede indbetaling for høj.
- De færreste pensionskunder kender detaljerne i pensionsreglerne, så de er ikke opmærksomme på, at de bryder en regel. Samtidig så har pensionsselskaber og banker ikke mulighed for at kontrollere hinandens indbetalinger. Derfor opstår der en uheldig situation. Det er så dobbelt uheldigt, at det er stort set umuligt at slippe for en strafafgift på 4 pct., siger Jan V. Hansen.
Hvis man har indbetalt for meget til aldersopsparing, kan man overføre det overskydende beløb til en anden ordning i januar måned året efter. Men det er typisk først, når man får årsopgørelsen i foråret, at man kan se, at man har indbetalt for meget. På det tidspunkt kan man ikke undgå et blive pålagt en afgift på 4 pct., selvom man retter op på fejlen.
- Vores opfordring til borgerne er hurtigst muligt at sætte sig ind i, om de har betalt for meget, mens de endnu kan undgå afgiften. Men vigtigst af alt bør politikerne ændre en helt urimelig og uhensigtsmæssig regel, siger Jan V. Hansen.

Vil du vide mere?
Jan V. Hansen
Direktør for Pension