Nyhed

Spænding op til valget: Danske pensionsopsparere har 294 mia. kr. investeret i Tyskland

Tyskland er en vigtig vækstmotor for Danmark – og resten af Europa, men efter en periode med recession og træghed i økonomien, har landet mistet betydning som investeringsland. Vigtigt at få gang i væksten, vurderer F&P, der inviterer til Investeringstopmøde i marts med samme agenda.

Publiceret 22.02.2025

I morgen søndag går tyskerne til valg, og landet har altid haft stor betydning for dansk økonomi som en vigtig samhandelspartner og investeringsland. Hver enkelt dansker har knap 50.000 kr. investeret i Tyskland gennem deres pensionsopsparing. Men selv om Tyskland stadig er det land uden for Danmark efter USA der har flest danske pensionsinvesteringer, er dets betydning som investeringsland blevet mindre. Det skyldes ikke mindst en lang periode med recession. 

 - Tyskland er en nær samarbejdspartner for Danmark. Det afspejler sig også i pensionsselskabernes investeringer, hvor danskerne har placeret 294 mia. kr. Dermed er Tyskland det tredje største investeringsland efter Danmark og USA for dansk pensionsopsparing, siger Tom Vile Jensen, underdirektør i F&P. 

quote

Vi forventer flere investeringsmuligheder i tyskernes omstilling i de kommende år

- Tom Vile Jensen, F&P

F&P er sammen med Tænketanken Europa vært for et Investeringstopmøde i slutningen af marts, hvor fokus særligt er på investeringer i Europa med den nye handelskrig i baghovedet. Tysk erhvervsliv er særligt interessant her: Fra Adidas og sport over Volkswagen og biler til SAP og IT-branchen. Men presset på Europas konkurrenceevne har sat sine spor, og det handler investeringstopmødet også om.

 - Den tyske vækstmotor har haft det skidt i de senere år. Og det betyder, at også danske kroner i højere grad søger andre steder hen. Så selvom Tyskland stadig er både stor og vigtig for danske pensionsinvesteringer, så har tyskerne tabt terræn. Hvis vi bare går tilbage til 2018, var 8 pct. af de samlede danske pensionsbeholdninger investeret i Tyskland. I dag er det 6 pct. Så udviklingen er gået stærkt – og vidner desværre om, at afkastet i langt højere grad har skullet hentes uden for Europa, siger Tom Vile Jensen og fortsætter:

- Vi forventer flere investeringsmuligheder i tyskernes omstilling i de kommende år, men også i resten af Europa. Hele EU er ramt af lav vækst. Vi har simpelthen ikke nok fokus på at gøre det attraktivt at investere. Og vi har for meget bureaukrati i Europa. I sidste ende koster det på investeringskontoen, og det er en bunden opgave for Danmark og Tyskland at kæmpe for bedre investeringsvilkår i EU, slutter Tom Vile Jensen. 

Læs mere om Investeringstopmødet her. Der er oplæg af bl.a. europaminister Marie Bjerre og nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.

Dokument ikon
Analyse

Læs analysen bag nyheden her

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Tom Vile Jensen

Vil du vide mere?

Tom Vile Jensen

Underdirektør