Sundhedsforsikringerne løfter hvor sygdomsbyrden er størst og nedbringer langsigtet sygefravær

Publiceret 21.03.2023
Mere end 2,3 mio. danskere har en sundhedsforsikring. Mellem 80 og 90 % af de mange forsikringer er oprettet til ansatte som en del af overenskomstaftalerne mellem arbejdsmarkedets parter eller som en aftale i den enkelte virksomhed. Forsikringen går typisk ind og supplerer den offentlige velfærd og dækker der, hvor patienter i dag betaler selv.

 - Sundhedsforsikringer hjælper med hurtig udredning og behandling – og derved øger det muligheden for hurtigt at blive rask og vende tilbage til arbejdspladsen. Desuden er der et stort sammenfald i de sygdomme, som øger dødeligheden, belaster sygehusvæsenet og øger sygefraværet og så de områder, som en sundhedsforsikring dækker, siger Karina Ransby, underdirektør i F&P.

 

 - Med andre ord forbygger vores branche, at skader bliver alvorlige, fordi vi kan sætte hurtigt ind, når der viser sig skavanker i danskernes liv både mentalt og fysisk, siger Karina Ransby.

 

En ny analyse viser, at mange oplever et langt sygeforløb. 18 procent af det langvarige sygefravær skyldes depression eller angst, mens 34 procent skyldes enten nakkesmerter, lænderygsmerter eller slidgigt. Det langvarige sygefravær koster samfundet mere end 20 milliarder kr. (2018) i tabt produktionstab. Mange sundhedsforsikringer hjælper med at nedbringe samfundsøkonomiske tab til disse områder. Læs mere om analysen ved at følge link i højre siden. 

 

 

Fakta

Mellem 80 og 90 procent af alle privatansatte lønmodtagere har i dag en sundhedsordning. Langt hovedparten af danskerne har den gennem deres arbejdsgiver, og forsikringerne dækker alle grupper på arbejdsmarkedet såvel ufaglærte og faglærte som akademikere.

 

Det er primært hjælp til fysioterapi og kiropraktik, som sundhedsforsikringerne bliver brugt til – det er knap 60 procent af alle henvendelser.