- Vi kan se, at der er nøjagtig den samme andel af de 30-34-årige, som bor i en ejerbolig i dag, som for 30 år siden. Så billedet af, at huspriserne er steget så meget, at de unge i dag ikke kan få en fod ind på boligmarkedet, holder simpelt hen ikke , siger Jan V. Hansen.
Analysen viser, at knap halvdelen af de unge i Danmark mellem 30-34 år bor i en ejerbolig i dag, og det er det samme som i 1995. Dog er der en lavere andel, som bor i ejerbolig i Hovedstaden, hvor det er ca. 30 pct. - både i dag og i 1995.
Selv om det kan være besnærende, at man som ung kan bruge sin pensionsopsparing til et boligkøb, så spænder realiteterne ben for det
- Jan V. Hansen, F&P
- I København er der generelt færre, der bor i en ejerbolig end i resten af landet, og det hænger sammen med andre behov og, at boligmassen er anderledes. Der er flere almene boliger, privat udlejning og andelsboliger i København og omegn end i resten af landet. Men det er alligevel overraskende, at der trods stigende priser på fast ejendom og svingende renter og en kæmpe byudvikling er præcist lige så mange unge i dag som for 30 år siden, som bor i en ejerbolig, siger Jan. V. Hansen.
- Det eneste væsentlige udsving inden for de sidste 30 år er, at lidt flere unge kom ind på boligmarkedet i alle dele af landet, da man indførte de afdragsfrie lån i starten af nullerne, men det faldt tilbage på samme niveau, da man løbende skærpede kravene til låneoptag efter finanskrisen i 2008, fortæller Jan V. Hansen.
Der har været en del debat om, hvorvidt de unges pensionsopsparinger skulle kunne bruges ved et boligkøb, men det er ikke en god idé at løse boligpolitiske problemer med pensionspolitiske indgreb, vurderer F&P.
- Selv om det kan være besnærende, at man som ung kan bruge sin pensionsopsparing til et boligkøb, så spænder realiteterne ben for det. Det er begrænset, hvor stor en formue man har opbygget, når man gerne vil etablere sig på boligmarkedet i fx starten af 30’erne, siger Jan V. Hansen.

Vil du vide mere?
Jan V. Hansen
Direktør for Pension