Nyhed

Unoterede investeringer gavner opsparerne og samfundet

For første gang har F&P udarbejdet en kortlægning af branchens unoterede investeringer, dvs. alt fra vindmøller til virksomheder uden for børsen. Andelen har været stigende gennem de seneste år, og unoterede aktiver er lige så naturlig en del af investeringsporteføljen som børsnoterede, lyder det fra F&P.

Publiceret 17.11.2023

Den nye rapport har kortlagt omfanget af pensionsbranchens unoterede investeringer og viser, hvad det konkret er for nogle virksomheder og aktiver, branchen har investeret i. 

 - Vi vil med rapporten skabe øget åbenhed om branchens unoterede investeringer, og hvordan vi arbejder med dem. Det er et område, der har været udsat for kritik, og derfor vil vi vise, hvordan selskaberne arbejder med området og den måde som området er reguleret på – for det er som resten af markedet klart reguleret, fortæller Kent Damsgaard, adm. direktør i F&P.  

quote

De unoterede investeringer er vigtige dele af de økonomiske tandhjul i vores samfund

- Kent Damsgaard, F&P

Unoterede virksomheder dækker over alt fra boliger, erhvervsejendomme, iværksættervirksomheder, vindmøller og andre former for energiproduktion og infrastruktur m.v. 

 - Man skal huske på, at langt hovedparten af verdens værdier er unoterede, og derfor er det også helt naturligt for vores branche at investere i området for at udvide det samlede investeringsunivers. Tilbage i 2015 udgjorde de omkring 16-17 pct. af danskernes pensionsformuer og i dag er tallet 23-24 pct. svarende til i størrelsesordenen 750 mia. kr. fortæller Kent Damsgaard.

Investeringerne har også samfundsgavnlige effekter. De grønne investeringer er velkendte og væsentlige for klimatransformationen, men der er også en lang række andre områder fx inden for sundhedssektoren, herunder plejehjem, sundhedshuse, klinikker og hospitaler. 

 - De unoterede investeringer er vigtige dele af de økonomiske tandhjul i vores samfund. Derfor tror vi også på, at investeringerne vil give et fornuftigt afkast på den lange bane, og dermed være til gavn for pensionsopsparerne - samtidig med, at investeringerne bidrager til fx den grønne omstilling og udviklingen af nye vækstvirksomheder, siger Kent Damsgaard.

Investeringer i unoterede aktiver kan give et ekstra afkast for samme risiko som noterede aktiver, alene fordi de er mindre likvide. Mange kortsigtede investorer kan ikke investere i disse unoterede aktiver, når aktiverne ikke kan sælges med kort varsel, men det er netop her, at pensionsselskaber med deres meget lange investeringshorisont har en fordel og kan samle det ekstra afkast op til gavn for pensionsopsparerne.

Det er ejendomsinvesteringer, med godt 300 mia. kr., der er den største aktivklasse blandt de unoterede,


Reguleret område
Pensionsselskabers investeringsaktiviteter er generelt underlagt omfattende lovgivning – også de unoterede. 

 - Tilsynsmyndighederne påser, at branchen lever op til de mange reguleringskrav, der er til det finansielle område. Det omfatter bl.a. selskabernes organisering, krav til kompetencer og efterlevelse af den fælleseuropæiske Solvens II-regulering. Alle selskaber har gennem de senere år haft stort fokus på at leve op til de stigende krav, slutter Kent Damsgaard. 

Udover eksisterende lovgivning og tilsyn gik branchen i 2021 sammen om fælles retningslinjer for værdiansættelse af unoterede aktiver. 

Dokument ikon
Analyse

Se hele analysen bag

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Kent Damsgaard

Vil du vide mere?

Kent Damsgaard

Adm. direktør