Hver femte bilist har kørt galt eller været tæt på at køre galt, fordi de var uopmærksomme. Det viser en ny undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har lavet blandt 6.866 bilister. Aktuel kampagne skal nu gøre bilisterne mere opmærksomme.”Hej skat. Er du her snart? Jeg venter”. Du tjekker lige sms’en og skriver et svar – bare lige hurtigt – mens du holder din vejbane på motorvejen: ”Er snart hjemme”. Du kigger op. Du kører nu på rumlestriberne på vej ud mod autoværnet. Du når kun lige akkurat at rette op og komme tilbage på sporet, heldigvis uden at påkøre nogen.
Kan du genkende scenariet, er du ikke den eneste. Faktisk har hver femte bilist prøvet at køre galt eller har været tæt på at køre galt, fordi de var uopmærksomme fx på grund af stress, træthed eller mobilsnak. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Promonitor på vegne af Forsikring & Pension og Rådet for Sikker Trafik i 2015 og 2016 blandt 6.866 bilister.
- Foruroligende mange er uopmærksomme i trafikken. Smartphones med sms og mails i bilen og sociale medier er blevet et problem i trafikken. Derfor lancerer vi en nu en kampagne, der skal få folk til at fokusere på at køre bil, når de kører bil, siger underdirektør Hans Reymann-Carlsen, Forsikring & Pension.
To ud af tre erkender uopmærksomhed
Hans Reymann-Carlsen påpeger, at der hvert år sker ulykker i trafikken, hvor uopmærksomme bilister kører frontalt ind i modkørende, overser cyklister eller rammer biler, der holder i kø. Uopmærksomhed er også skyld i mange farlige situationer, hvor det er tæt på at gå galt.
Blandt de uopmærksomme bilister siger hele 75 procent, at situationen kunne være undgået eller håndteret bedre, hvis de ikke havde benyttet mobiltelefon, været træt, stresset, betjent GPS etc. Langt størstedelen erkender altså, at deres egen uopmærksomhed har medvirket til farlige situationer i trafikken.
Derfor søsætter Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og 77 af landets kommuner over fire uger i september og oktober kampagnen ”Kør bil, når du kører bil”, som fokuserer på uopmærksomhed i trafikken.
- Undersøgelsen viser, at uopmærksomhed i trafikken er et kæmpe problem, og hvis vi skal redde flere liv, så skal vi alle blive bedre til at koncentrere os om at køre bil, når vi kører bil. Selv få sekunders uopmærksomhed, hvor man taster på sin mobil eller GPS, kan få katastrofale følger, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Trafikulykker har store konsekvenser
Fra 2010 – 2014 har 354 mennesker mistet livet i trafikulykker, hvor de selv eller andre har været uopmærksomme, viser tal fra Vejdirektoratet.
Foruden de dræbte kommer alt for mange også til skade i trafikulykker på grund af uopmærksomhed. De skader, som folk får i ulykkerne, kan have langvarige og store konsekvenser for dem i mange år. Det viser en tidligere rapport, som Forsikring & Pension har udarbejdet.
Rapporten viser, at jo mere alvorlig ulykken er, jo mere falder ens beskæftigelse og erhvervsindkomst efterfølgende. Og det er værst i de første fire år efter ulykken. Ovenikøbet oplever trafikofre langt oftere at blive skilt, hvilket igen får følger for hele familien. Analysen viser dermed tydeligt, hvad der er på spil menneskeligt, økonomisk og jobmæssigt, hvis man kommer alvorligt til skade i trafikken på grund af egen eller andres uopmærksomhed.
Om kampagnen ”Kør bil, når du kører bil”
Kampagnen ”Kør bil, når du kører bil” sætter i de kommende fire uger fokus på uopmærksomhed i trafikken. Det sker via en kampagnefilm i tv og landets biografer, tusindvis af kampagneplakater på parkeringspladser i hele landet samt på de sociale medier.
Fra den 12.- 19. september kontrollerer politiet trafikanternes brug af håndholdt mobil, og fra den 3. – 9. oktober sætter politikredsene igen ind med ekstra kontroller af uopmærksomme bilister.
De bilister, der inden for det sidste år er kørt galt eller har været ved at køre galt og har angivet at de gjorde én eller flere af nedenstående ting, da det skete, er efterfølgende blevet spurgt: ”Kunne situationen have været undgået eller håndteret bedre, hvis du ikke havde”:
• Været træt: 86 % siger ja.
• Benyttet håndholdt telefon: 85 % siger ja.
• Været stresset: 82 % siger ja.
• Siddet i egne tanker: 80 % siger ja.
• Fundet ting frem eller lagt ting på plads: 79 % siger ja.
• Betjent GPS navigation: 78 % siger ja.
• Drukket eller spist: 68 % siger ja.
• Benyttet håndfri telefon: 65 % siger ja.
• Talt med passager: 55 % siger ja.
Kilde: Undersøgelse blandt 6.866 bilister, 2015-2016, Promonitor for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.
Kontakt hos Rådet for Sikker Trafik:
Lisbeth Sahl, seniorprojektleder, Sikker Trafik: 42 42 70 27.
Søren Ørsted Pedersen, pressechef, Sikker Trafik: 22 32 70 09