Vildt vejr næsten firedobler antal anmeldte skybrudsskader

Vinteren 2024 var blandt de vådeste nogensinde, og det har sat sig i forsikringsselskabernes skadestal for skybrud i første kvartal af 2024. Vildt vejr og klimaskader handler ikke alene om stormflod, lyder det fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen, der efterlyser en national klimatilpasningsplan og øgede statslige investeringer i forebyggelse af klimaskader.

Publiceret 25.06.2024

Vinter er ikke normalt skybrudssæson – men januar og februar 2024 var blandt de vådeste siden man begyndte at måle den slags, og flere områder i Danmark blev ramt af skybrud og voldsom regn.
Det har sat sig i forsikringsselskabernes skadestal, der viser næsten en firedobling i antallet af anmeldte vandskader, der skyldes skybrud.

Det viser F&P’s – forsikrings- og pensionsbranchens - netop offentliggjorte skadesstatistik for 1. kvartal 2024:
Mens der blev anmeldt 1080 vandskader som følge af skybrud og skybrudslignende regn i 1. kvartal 2023, blev der i samme kvartal 2024 anmeldt 4205.

- Ingen er vel længere i tvivl om, at det vilde vejr bliver vildere, og at klimaforandringerne nu kan mærkes helt konkret, og det kan ses på antallet af forsikringsskader. Stadigt flere borgere oplever at stå i den ulykkelige situation, at deres hjem bliver oversvømmet og værdier ødelagt. Vandet kommer fra siden og nedefra – men i høj grad også som voldsom regn. Det kalder på handling og forebyggelse, siger Pia Holm Steffensen, underdirektør, F&P.

F&P har derfor i foråret lanceret en bred vifte af forslag, der tilsammen danner et konkret bud på en national klimatilpasningsplan, der fremmer forebyggelse af klimaskader på både statsligt, kommunalt og borgernært niveau – og i alle egne af landet. F&P anbefaler, at der fra statens side bliver bakket op med en årlig investering på 3 milliarder kroner frem mod 2030 – hvilket svarer til det beløb, der i dag bruges på at udbedre klimaskader.

Regeringen har spillet ud med en national klimatilpasningsplan 1 – men selv om initiativet er godt, er fokus i planen for ensidigt.

quote

Vandet kommer fra siden og nedefra – men i høj grad også som voldsom regn. Det kalder på handling og forebyggelse

- Pia Holm Steffensen, underdirektør, F&P

- Der er en tendens til at fokusere på stormflod, når det gælder klimaskader, og det gælder også for regeringens klimatilpasningsplan 1, der næsten udelukkende fokuserer på at imødegå stormflod på Vestkysten. Men gør vi ikke noget for at sikre mod heftig nedbør i alle egne af landet, risikerer vi en fremtid, hvor visse boliger er umulige at forsikre – simpelthen fordi risikoen for gentagne oversvømmelser ved skybrud er for stor, siger Pia Holm Steffensen.

F&P foreslår bl.a., at kommunale lokalplaner altid skal indeholde klimakrav, og at der stilles specifikke klimakrav til nybyggeri. Desuden skal der være incitamenter for kommunerne til ikke at bygge nyt i lavtliggende områder, som man ved vil blive ramt af oversvømmelser i fremtiden. I dag bygger vi os til rigtig mange problemer, og det skal stoppes, mener F&P.

Samtidig opfordres politikerne på Christiansborg til at tage fat på de svære samtaler: Skal alle egne af Danmark kunne bebos fremover? Skal borgere i særligt klimasårbare områder tilbydes økonomisk støtte til at flytte væk, hvis boligen ikke kan klimasikres for f.eks. stigende grundvand?

- Det er samtaler fyldt med dilemmaer, men de skal tages, og vi bidrager gerne med løsninger og forslag. Sidste år var et rædselsår for skybrudsskader med det største antal skader siden 2011, og man må sige, at 2024 er lagt skidt fra start. Derfor skal vi handle, og vi skal handle nu – andet kan vi ikke være bekendt. Overfor de berørte borgere og overfor kommende generationer, siger Pia Holm Steffensen.

Excel ikon
Skadesstatistik

Se skadestallene her

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Pia Holm Steffensen

Vil du vide mere?

Pia Holm Steffensen

Underdirektør