Analyse
Pensionsbranchens økonomi og konkurrenceforhold 2011
I denne rapport belyses den økonomiske udvikling i pensionsbranchen i 2011. Herudover beskrives konkurrenceforholdene på pensionsmarkedet i en tematisk gennemgang.
Relateret til:
Forsikringspolitik
Publiceret 04.02.2013
Pensionsbranchens økonomi og konkurrenceforhold 2011
Rapporten har følgende hovedresultater:
- Fornyet uro på finansmarkederne medførte et lavere investeringsafkast i 2011 end i 2010. Investeringsafkastet efter skat endte på ca. 110 mia. kr. Det svagere investeringsafkast gav anledning til et resultat efter skat på 3,8 mia. kr.
- Bevægelsen væk fra pensionsprodukter med gennemsnitsrente til markedsrenteprodukter er fortsat i 2011, hvilket giver udslag flere steder i regnskaberne. Eksempelvis faldt det kollektive bonuspotentiale med ca. 11,5 mia. kr., primært som følge af et selskabs udlodning af bonuspotentiale i forbindelse med overgangen til markedsrente.
- Overordnet set er markedet for pensionsordninger i Danmark velfungerende. Der er ingen tegn på dominerende store virksomheder, og udviklingen i de tre største selskabers markedsandele tyder på øget konkurrence. Egenkapitalforrentningen har ikke afveget fra øvrige byerhverv. Kundemobiliteten er dog fortsat lav, men det skal givet ses i lyset af opbygningen af pensionssystemet med overenskomstbestemte pensionsordninger. Administrations- omkostningerne har vist en faldende tendens siden 2003, hvilket er endnu tydeligere, når man renser for den generelle prisudvikling på området. Andre mål for konkurrencen i pensionsbranchen tyder også på effektiv konkurrence.
- Informationsniveauet om pensionsordninger er kraftigt stigende som følge af pensionsbranchens indsats. Adgangen til disse oplysninger sikrer, at også pensionskunderne i overenskomst- og aftalebestemte ordninger på et oplyst grundlag kan lægge pres på deres fagforening eller virksomhed for at få forbedret deres pensionsforvaltning.
Analyse
Pensionsbranchens økonomi og konkurrenceforhold 2011

Vil du vide mere?
Så kontakt gerne vores ekspert
Peter Foxman
Cheføkonom, cand.polit.
Relaterede links