Uden sund aldring kan den finanspolitiske holdbarhed forsvinde
I dag er der knap 300.000 danskere over 80 år. Om 30 år er antallet fordob-let til mere end600.000 over 80 år i 2050. Dansk økonomi er dog holdbar, selvom der kommer væsentlig flere ældre, som er en befolkningsgruppe, som trækker mere end andre på den offentlige velfærd i form af sundheds-ydelser og ældrepleje. Resultaterne i denne analyse viser, at udgifterne til sundhed og ældrepleje fremadrettet kan risikere at vokse så meget mere i fravær af sund aldring, at det er tilstrækkeligt til at fjerne overholdbarheden i dansk økonomi.
En holdbar offentlig økonomi betyder, at der en balance mellem offentlige indtægter (primært skatter og afgifter) og udgifter (i høj grad offentligt forbrug) på lang sigt. Der er naturligvis stor usikkerhed forbundet med langsigtede fremskrivninger, som beror på en række antagelser om, hvordan centrale forhold i økonomien udvikler sig. Antagelsen, om sund aldring i takt med at levetiden stiger, er en af de centrale antagelser, som viser sig at have stor betydning for den samlede holdbarhed af de offentlige finanser.
F&P har fået DREAM-gruppen til at lave en alternativ fremskrivning af dansk økonomi, hvor det antages, at der fremadrettet ikke er sund aldring i udgifterne til sundhed og ældrepleje.
Resultaterne viser:
- I fremskrivningen af dansk økonomi, som DREAM-gruppen har lavet, er de offentlige finanser holdbare. Holdbarhedsindikatoren (HBI) er 0,94 pct. af BNP, som svarer til en ’overholdbarhed’ på ca. 22 mia. kr.om året. Fremskrivningen er lavet i 2020.
- Den finanspolitiske holdbarhed reduceres til 0,04 pct. af BNP svarende til 1 mia. kr.om året, hvis det antages, at der ikke indregnes en effekt af sund aldring i de offentlige udgifter til hospitalsvæsnet, sygesikringen, medicinudgifter, plejehjem og hjemmehjælp.
- De offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje ventes at vokse fra 145 mia. kr. i 2022 til 193 mia. kr. i 2050. I fravær af sund aldring vil udgifterne yderligere vokse med ca. 10 mia. kr. i 2050.
- Det er særligt udgifterne til ældrepleje, som vokser fremadrettet. Udgifterne næsten fordobles fra 41 mia. kr. i 2022 til 76 mia. kr. i 2050.
- Næsten hele stigningen i de offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje kan henføres til udgifter til personer, som er over 80 år. Det skal særligt ses i forhold til, at denne aldersgruppe vokser, og det er den aldersgruppe med de højeste gennemsnitlige udgifter pr. person. Udgifterne til sundhed og ældrepleje for personer over 80 år vokser fra ca. 37 mia. kr. i 2022 til ca. 82 mia. kr. i 2050.
- Stigningen i udgifter til sundhed og ældrepleje medfører en stigning i den offentlige beskæftigelse. Frem mod 2050 stiger den offentlige beskæftigelse fra 831.000 i 2022 til 872.000 personer. I fravær af sund aldring øges den offentlige beskæftigelse med yderligere 17.000 personer.
Uden sund aldring kan den finanspolitiske holdbarhed forsvinde

Vil du vide mere?
Så kontakt gerne vores ekspert
Andreas Østergaard Nielsen
Underdirektør
Relaterede links