F&P lancerer ny model til at opgøre pensionsselskabers grønne investeringer

Pensionsbranchens klimatilsagn vil fra i år opgøres efter EU's miljøtaksonomi og disclosureforordning. F&P er nu klar med den nye model, som branchen skal indrapportere efter, og som sikrer en transparent opgørelse, der følger den nye EU-regulering.

Publiceret 19.02.2024

Den samlede danske pensionsbranche gav i 2019 et betinget tilsagn om at øge deres grønne investeringer med 350 mia. kroner frem mod 2019 - som den første pensionsbranche i verden. Siden har branchen årligt opgjort udviklingen i de grønne investeringer.

Med EU’s miljøtaksonomi - unionens fælles referenceramme for klima- og miljørelaterede aktiviteter – er der kommet en ny målestok, og branchen udarbejder derfor en ny model, som afspejler taksonomien.

- Da vores branche gav det grønne tilsagn i 2019, var det som den første pensionsbranche i verden. Taksonomien eksisterede ikke, og derfor har vi de forgangne år brugt FN’s verdensmål 7 om bæredygtig energi som grundlag for indrapportering. Men nu, hvor taksonomien er fuldt implementeret, bliver den en vigtig del af en ny indrapporteringsmodel, siger underdirektør Tom Vile Jensen, F&P.

quote

Vi har nu en model, der står på europæisk lovgivning og standarder. Det øger transparens og ensartethed.

- Tom Vile Jensen, underdirektør, F&P

Modellen tager også disclosureforordningens artikel 2.17 med i sit grundlag. Disclosureforordningen, som udspringer af EU’s Green Deal, omhandler krav til finansielle virksomheders ESG-oplysninger og hænger tæt sammen med taksonomien. Men forordningen giver en videre ramme for, hvad der kan opgøres som en bæredygtig investering.

- Vi har nu en model, der står på europæisk lovgivning og standarder. Det øger transparens og ensartethed betragteligt, selv om mål på klima og miljø altid vil kunne fortolkes forskelligt. Men vores model står på den bedste målestok, der findes, og vi vil løbende justere, hvis det bliver nødvendigt, siger Tom Vile Jensen.

Han påpeger samtidig, at den kommende investeringsopgørelse derfor ikke kan sammenlignes med tidligere år.

- Der er stor forskel på taksonomien og disclosureforordningen på den ene side og så FN’s verdensmål 7 på den anden side. Den nye model er altså forskellig fra den, vi tidligere har anvendt. Derfor kan vi i udgangspunktet ikke sammenligne de nye tal med de tal, vi har oplyst tidligere år. Men det ændrer ikke ved vores tilsagn, og at vi binder os til at løbende at måle vores investeringer på området, siger Tom Vile Jensen.

Han påpeger også, at de første to år med den nye opgørelsesmodel udelukkende vil opgøre efter de første to mål i taksonomien, der omhandler klima. De sidste fire mål, der omhandler miljø, i taksonomien, vil selskaberne indrapportere for 2026 og fremefter.

De første tal efter den nye opgørelsesmodel vil efter planen være klar i 3. kvartal 2024.

Dokument ikon
Model

Se modelbeskrivelsen her

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Tom Vile Jensen

Vil du vide mere?

Tom Vile Jensen

Underdirektør