F&P-opgørelse: De dyreste storme udløser skader for milliarder

Publiceret 17.02.2023
Stormen Otto er på vej i land og kan give store skader. De største storme koster milliarder af kroner i forsikringserstatninger.

Danmark bliver ofte ramt af store storme i vintermånederne. De sidste 25 år har vi oplevet flere store storme og orkaner, som har givet massive skader. Rekorden er fortsat stormen 3. december 1999, viser en opgørelse fra F&P.

 

- Mange husker sikkert stormen i 1999, som lukkede landet ned og rev elledninger ned i massevis. Den medførte massive skader og gav mere end 400.000 forsikringsskader og kostede dengang ca. 10 mia. kr. i forsikringsskader. Det er med afstand den værste storm, vi har set i nyere tid, når vi ser på omfanget af forsikringsskader, siger underdirektør Pia Holm Steffensen fra F&P.

 

Det er usikkert, hvor store skader stormen Otto, som rammer landet i dag, vil føre med sig. Det afhænger både af, om det er muligt at forebygge skader og hvor stor en del af landet, der bliver ramt og hvor hårdt.

 

- Vejrprognoserne spår, at det særligt er Nordjylland og Nordsjælland, der kan blive ramt af stormen Otto i dag. Så vores umiddelbare forventning på nuværende tidspunkt er, at det ikke er en storm på niveau med de allerværste. Men danskerne i hele landet kan også selv være med til at begrænse skaderne, hvis man får sikret genstande, som kan være i risiko for at blæse væk og gå i stykker eller lave skader på andre ting, siger Pia Holm Steffensen.

 

De tre største stormår er udover 1999 også 2005 og 2013.

 

- I 2013 blev Danmark både ramt af en orkan i slutningen af oktober og stormen Bodil i december. Det var voldsomt, men den det gav dog ikke skader i samme grad som stormen i 1999, siger Pia Holm Steffensen.

 

 

 

 

Pia Holm Steffensen

Vil du vide mere?

Pia Holm Steffensen

Underdirektør