Nyhed

Ny analyse: Tæt på halvdelen af pensionsopsparingen består af dit afkast

Ny analyse viser, at det afkast, som ens pensionsselskab har skabt, næsten udgør halvdelen af ens samlede pension. Afkastet betyder altså næsten lige så meget som den løbende indbetaling fra den enkelte pensionsopsparer.

Publiceret 03.11.2022

Analysen viser, at i en periode på 18 år fra 2002 til 2021 indbetalte danskerne 2.513 mia. kr. til pension, mens afkastet, der blev skabt i samme periode udgjorde 2.383 mia. kr.

 

- Mange oplever lige nu, at krigen i Ukraine og den økonomiske krisestemning fører til et negativt afkast i år. Men heldigvis er pensionerne en langsigtet investering, og igennem de seneste 20 år er der skabt meget store afkast til pensionsopsparerne. Satte du 100 kr. ind på din pension i 2002, er der kommet ekstra 95 kr. oveni før skat frem til 2021, siger underdirektør Tom Vile Jensen, F&P.

 

- Tæt på halvdelen af ens levebrød som pensionist stammer fra afkast skabt af ens investeringer gennem sit pensionsselskab – den anden halvdel stammer fra ens egne indbetalinger. Afkastet af vores indbetalinger er dermed en kæmpe motor for velstand for Danmark. Og for den enkelte pensionsopsparer, der altså får langt flere penge til sin alderdom, end hvis man bare havde sat pengene i banken, fortæller Tom Vile Jensen, underdirektør i F&P.

 

Pensionsselskaberne har i de små 20 år, som analyse har set på, skabt et afkast på 6,7 pct. om året i snit. Kun to af årene gav negative afkast.

De fleste år i den undersøgte periode har givet et positivt afkast til opsparerne. Alt tyder dog på, at 2022 giver et negativt afkast. Og et meget stort et af slagsen.


- Den store betydning af afkastet understreger betydningen af at komme tidligt i gang med at spare op til pension for de unge på arbejdsmarkedet. Det kan blive dyrt, hvis et pensionsefterslæb skal indhentes senere i arbejdslivet, da man vil gå glip af afkast, fortæller Tom Vile Jensen.

Sammenlagt har de danske pensionskunder tjent 2.383 mia. kr. i afkast før skat siden 2002. Efter skat på pension, den såkaldte PAL-skat, er der i alt 2.041 mia. kr. tilbage i afkast til opsparerne.

 

 

F&P har undersøgt udviklingen i pensionsformuen for forskellige faggrupper.

 

En sygeplejerske, som begyndte at spare op i 2001, vil have en pensionsformue på 1,1 mio. kr. i 2021. Afkastet har i løbet af de sidste 20 år øget pensionsformuen med 0,6 mio. kr., mens indbetalingerne har bidraget med 0,8 mio. kr., mens der skal fratrækkes 350.000 kr. til PAL-skat og bidrag til de forsikringer, som følger med pensionsordningerne. Det betyder, at afkastet har udgjort 55 pct. af stigningen i pensionsformuen over opsparingsperioden på 20 år

 

En folkeskolelærer, der begynder sin pensionsopsparing i 2002, vil efter 20 år have en pensionsformue på 1,6 mio. kr. Pensionsindbetalingerne har bidraget med 1,3 mio. kr. og selve investeringsafkastet fra indbetalingerne har øget formuen med 900.000 kr. PAL-skat og bidrag til forsikringer har reduceret formuen med 500.000 kr. Det betyder, at 54 pct. af formuen i 2021 kommer fra afkastet for en nyuddannet folkeskolelærer i 2002.

 

Tom Vile Jensen

Vil du vide mere?

Tom Vile Jensen

Underdirektør