Ny opgørelse: Danskerne betaler næsten en månedsløn i pensionsskat – og de færreste ved det

Publiceret 18.01.2023
Stort set alle voksne danskere betaler pensionsafkastskat – også kendt som PAL-skat. Det er en skat på afkastet på pensionsopsparingen og er højest omkring pensionsalderen, hvor pensionsformuen også er størst. Det viser helt nye tal fra F&P, som for første gang kaster lys over, hvor meget hver enkelt dansker betaler i PAL-skat.

Stort set alle voksne danskere har en pensionsordning, som er omfattet af PAL-skat af afkastet. De få, som ikke har en pensionsordning, har typisk aldrig været på arbejdsmarkedet.

 

- Praktisk talt betaler alle danskere pensionsskat, men det er få, som kender til PAL-skatten, og hvor meget de rent faktisk betaler. Skatten bidrog i 2021 med over 60 mia. kr. til statskassen, og for mange mennesker nærmer PAL-skatten sig en størrelse svarende til en månedsløn, siger adm. direktør Kent Damsgaard fra F&P.

 

- Selv om den voldsomme økonomiske uro betyder, at skatten for 2022 vil blive meget begrænset, er der ingen tvivl om, at den også i de kommende år leverer et massivt bidrag i finansieringen af vores velfærdssamfund. De senere år har den været langt større end for eksempel bidraget fra boligskatter eller registreringsafgiften på biler, siger Kent Damsgaard.

 

F&P opfordrer derfor også til, at PAL-skatten gøres langt mere synlig for den enkelte dansker fx ved at lade den fremgå af selvangivelsen.

- PAL-skatten er et meget stort bidrag, som den enkelte dansker yder til samfundet via afkastet på pensionsopsparingen. Og det bør være langt mere synligt. Derfor vil vi drøfte med skattemyndighederne, om tal fra pensionsselskaberne på en enkel og smidig måde kan fremgå af selvangivelsen, så den enkelte dansker ved, hvad han eller hun betaler i PAL-skat, siger Kent Damsgaard.

 

PAL-skatten er en skat på 15,3 pct. på afkastet fra danskernes pensionsopsparing. Skatten afregnes individuelt for pensionsopsparerne og indbetales af pensionsselskaber m.v. til Skat.

 

Både pensionister og lønmodtagere betaler meget i PAL-skat

Skatten rammer meget bredt, og både murere, sygeplejersker og skolelærere betalte over 25.000 kr. som 60-årige i PAL-skat i 2021.

 

- PAL-skatten er højest for lønmodtagere og pensionister med gode og solide arbejdsmarkedspensioner umiddelbart før og over folkepensions-alderen. En faglært murer betalte som 40-årig 20.000 kr. i PAL-skat og 26.000 kr. som 60-årig i 2021. En 70-årig folkepensionist betalte i gennemsnit 11.600 kr. i PAL-skat sidste år, siger Kent Damsgaard.

Kent Damsgaard

Vil du vide mere?

Kent Damsgaard

Adm. direktør