Pensionsbranchen offentliggør rekordstort tal på 50 mia. kr. for grønne investeringer

Publiceret 03.11.2020
På bare ét år har den danske pensionsbranche investeret 50 mia. kr. i grøn omstilling. Det er et imponerende tal især på baggrund af et økonomisk ustabilt 2020, lyder det fra både klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen og brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Pensionsbranchens tilsagn om at investere yderligere 350 mia. kr. i grøn omstilling frem mod 2030 blev annonceret af statsminister Mette Frederiksen i New York forud for FN’s klimatopmøde i september 2019. Forsikring & Pension har nu sammen med medlemmerne opgjort den første status på tilsagnet. Tallet bliver i dag offentliggjort af Forsikring & Pension i forbindelse konferencen ”Climate Investment Summit”, som klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen åbner. Konferencen sætter fokus på, hvordan langt flere investeringer kan kanaliseres over i grønne investeringer.

- Jeg er rigtig glad for at se, hvordan den danske pensionsbranche leverer på de grønne ambitioner – selv i en tid, hvor coronaen skaber usikkerhed. Pensionsbranchen spiller med sine milliardinvesteringer en afgørende rolle i indsatsen for klimaet, og derfor er det rigtig positivt, at der allerede nu er sendt så mange investeringer i en grøn retning. Det viser både, at den grønne omstilling er en god forretning, og at der virkelig er handling bag ordene hos de danske pensionsselskaber, udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Alene på det første år har branchen allerede investeret 50 mia. kr., hvilket er langt over, hvad der var regnet med. Hvis det niveau kan fastholdes, når man i mål med de 350 mia. kr. tre år før forventet.

- Vi kan godt tillade os at være stolte over, at de danske pensionsselskaber allerede har investeret langt over deres foreløbige mål. Og det i et år præget af den værste globale sundhedskrise i 100 år og med uro på de finansielle markeder. Opgaven er at bidrage til den grønne omstilling og samtidig sikre borgerne et godt og stabilt afkast af deres pensionsopsparing, fortæller adm. direktør i Forsikring & Pension Kent Damsgaard.

Men selvom det er et flot resultat, er Forsikring & Pension optaget af, at arbejdet med den grønne omstilling i global skala først er begyndt.

- Vi støtter Paris-aftalen om at begrænse den globale opvarmning til under 2,0 C og helst 1,5 C. Det kræver massive investeringer. Vi har fået en flot start med 50 mia. kr. grønne investeringer, men vi må ikke hvile på laurbærrene. Kun gennem et fortsat tæt offentligt-privat samarbejde om løsninger og finansiering i Danmark kan vi inspirere resten af verden og mobilisere de nødvendige grønne investeringer, udtaler Kent Damsgaard.