Nyhed

Rapport åbner for banebrydende samarbejde om danske krigsskibe

Regeringen har i dag modtaget anbefalinger fra det maritime partnerskab, der viser vejen frem mod nye og danskbyggede krigsskibe til Forsvaret. F&P glæder sig over, at rapporten indeholder en konkret model for samarbejde om bygning af skibe med fx pensionsselskaber. Branchen håber, at Folketinget vil følge anbefalingerne.

Publiceret 21.05.2024

 - Det er på et trist bagtæppe med krig i Europa, at vi står over for en fornyelse af den danske flåde. Anbefalingerne fra partnerskabet viser, at der er en vej frem for at bygge de nye skibe i Danmark. Det vil virkelig være banebrydende, hvis danske pensionskroner også her kan bringes i spil til at styrke Danmark og samtidig sikre et godt afkast til de danske pensionsopsparere, siger adm. direktør Kent Damsgaard, F&P.

Han understreger, at branchen står klar.

 - Fra pensionsbranchens side er vi åbne for videre samarbejde om finansieringsmulighederne, og rapporten peger på nogle vigtige tiltag for, at virksomheder og investorer kan se en investeringscase i skibene og bidrage til Danmarks sikkerhed og forsyningssikkerhed, fortæller Kent Damsgaard. 

quote

Der skal store investeringer til for at genopbygge den danske flåde

- Kent Damsgaard, F&P

Tidligere udmeldinger fra regeringen viser, at Danmark i de kommende 20-25 år har brug for at investere for op mod 40 mia. kr. i nye og moderne skibe for at have en tidssvarende og kampdygtig flåde. 

Bygges skibene i Danmark, vil det styre både dansk forsvarsindustri og Produktionsdanmark generelt. Rapporten peger blandt andet på, hvordan finansieringen af de store projekter kan tilvejebringes gennem en såkaldt totalleverandørmodel, hvor finansieringen kommer fra fx pensionsselskaber. 

- Der skal store investeringer til for at genopbygge den danske flåde, men danskbyggede krigsskibe er bestemt en mulighed med pensions-kroner i ryggen. Rapporten nævner, at der kan være fordele i nye samarbejdsformer med erhvervslivet og med pensionsselskaber som finansieringskilde og partner. Den model er allerede taget i brug ved de nye patruljeskibe, hvor også et pensionsselskab indgår. Den model kan selvfølgelig også bruges, når hele flåden skal udbygges, fortæller Kent Damsgaard.

Det fremgår af rapporten, at totalleverandørmodellen væsentligt reducere risikoen ved anskaffelsen for Forsvaret. Totalleverandøren sikrer samtidigt samarbejder om at finde innovative løsninger i skibsprojektet. 

Derfor håber pensionsbranchen også, at rapporten bliver taget godt imod af Folketinget og Forsvarsforligskredsen.

- Pensionsbranchen forvalter omkring 4.000 mia. kr. af danskernes formue, og en stor del af pengene er investeret i Danmark. Vi investerer langsigtet på danskeres vegne. Derfor er vi også en solid og troværdig samarbejdspartner for Forsvaret, slutter Kent Damsgaard.

Anbefalingerne er netop blevet videregivet til forsvarsminister Trols Lund Poulsen, erhvervsminister Morten Bødskov og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.  

Fakta 
Nationalt Partnerskab for det maritime område havde haft til formål at undersøge mulighederne for at udbygge og opretholde en national skibsbygningskapacitet. De har kortlagt en række relevante temaområder, som de nu er kommet med en række anbefalinger på.

Læs dem her

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Kent Damsgaard

Vil du vide mere?

Kent Damsgaard

Adm. direktør