Analyse: Danskernes holdning til data, algoritmer og kunstig intelligens

Danskerne vil gerne dele data med andre. Men de vil selv have noget ud af det – og tilliden, etikken og gennemsigtigheden skal være høj.

Flere sten balancerer på strand
Publiceret 29.01.2024
Dokument ikon
Analyse

Danskernes holdning til data, algoritmer og kunstig intelligens

Digitale løsninger breder sig stærkt både i det offentlige og i det private. IT-løsninger, apps gør livet nemmere for os alle sammen – fx når vi bruger det offentlige digitalt, og når vi over nettet er i kontakt med vores bank forsikringsselskab eller pensionsselskab.

Samtidig har kunstig intelligens taget et tigerspring er nu på vej ind i mange af de IT-systemer, vi bruger i det daglige. Det kommer til at påvirke os alle – både borgere, virksomheder og myndigheder.

F&P har i samarbejde med Epinion spurgt 1.559 danskere om deres holdninger til brug af data, algoritmer og kunstig intelligens.  Målet med undersøgelsen var at afdække danskernes forventninger og holdning til den stigende brug af data, algoritmer og kunstig intelligens.

 

quote

Set fra vores side, er det en vigtig pointe, at viden kan være en afgørende faktor for danskernes holdning, og dermed også deres tillid til myndigheder og virksomheders brug af kunstig intelligens.

- Sigrid Floor Toft, Underdirektør

Tillid til forsikrings- og pensionsbranchen
Undersøgelsen viser, at danskerne har høj tillid til deres pensions- og forsikringsselskabers brug af data. 86 pct. svarer, at de i høj eller nogen grad har tillid til, at deres pensionsselskab behandler deres data etisk og forsvarligt. Det samme gælder 92 pct., når der spørges til forsikringsselskaberne. 

- Det er en høj grad af tillid, der er opbygget gennem årene, og et godt udgangspunkt for, at forsikrings- og pensionsselskaberne kan skabe værdi for deres kunder ved bedre brug af data, siger underdirektør Sigrid Floor Toft, F&P.

- På tværs af alle brancher, viser undersøgelsen, at danskerne vil gerne dele data med brancher, de har tillid til, og som har en høj etik omkring data – og samtidig forventer de selvfølgelig selv at få nytte af det. Eksempelvis er flertallet af danskerne tilhængere af, at deres forsikrings- og pensionsselskaber gerne må bruge data om dem, hvis de til gengæld får bedre, hurtigere eller billigere services., siger Sigrid Floor Toft. 

Danskerne deler gerne data til forebyggelse
Undersøgelsen viser, at 3 ud af 4 danskere er tilhængere at, at deres forsikringsselskab gerne må bruge data om dem til at forebygge og hjælpe dem med at undgå skader på ting før de sker - fx sikring af hus ved skybrud, gode råd om lås til huset eller cyklen. 

Denne tillid og tilbøjelighed til at dele data gælder også på sundheds- og helbredsområdet. Mere end 2 ud af 3 er villige til at dele data med forsikring- og pensionsselskaber, hvis det kan forebygge og hjælpe dem med at undgå sygdomme eller ulykker, før de sker - fx nedslidning eller stress.

Danskernes holdningen til algoritmer og AI
Undersøgelsen ser også på danskernes holdning til algoritmer og kunstig intelligens.
Her viser undersøgelsen, at danskerne generelt tror, at kunstig intelligens’ effekt på mennesker på sigt vil være balanceret mellem positiv og negativ. 

Fire ud af 10 danskere svarer balanceret mellem positiv og negativ, mens de resterende næsten ligeligt fordelt svarer enten positiv eller negativ, med en lille overvægt til negativ.

- Fordelingen viser, at der er stor forskel på, hvilken effekt den enkelte dansker forventer af kunstig intelligens. Og den forskel ser ud til at hænge sammen med, hvad danskerne ved om kunstig intelligens, og hvorvidt vi er begejstrede for eller frygter ny teknologi, siger Sigrid Floor Toft.

Undersøgelsen viser en klar korrelation mellem danskernes viden og begejstring for kunstig intelligens, og hvorvidt de forventer positive eller negative effekter af teknologien.

Generelt har danskere med højere selvvurderet viden om kunstig intelligens en mere positiv holdning til kunstig intelligens. Det samme gælder danskere, som er begejstrede for teknologi generelt. 
Mens lav viden og lav begejstring (frygt) korrelerer med en negativ forventning til kunstig intelligens.

- Set fra vores side, er det en vigtig pointe, at viden kan være en afgørende faktor for danskernes holdning, og dermed også deres tillid til myndigheder og virksomheders brug af kunstig intelligens. Det viser, at vi som virksomheder og myndigheder har en opgave i at være transparente omkring vores brug af data og kunstig intelligens, så vi bidrager til at øge danskerne viden og forståelse. Uden transparens risikerer vi fastholde nogle danskere i en negativ holdning til teknologien, som kan resultere i et tab af tillid.

Dokument ikon
Analyse

Danskernes holdning til data, algoritmer og kunstig intelligens

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Jakob Holm

Vil du vide mere?

Jakob Holm

Chefkonsulent