Ofte stillede spørgsmål
Alle Livs- og skadesforsikringsselskaber i EU samt Norge over en vis størrelse er omfattet af Solvens II. I Danmark er de fleste pensionskasser også omfattet. Selskaber uden for EU, inkl. Schweitz og Grønland, er ikke omfattet.
Over en vis størrelse betyder selskaber med bruttopræmier over 5 mio. euro pr. år eller hensættelser på over 25 mio. euro.
Der er tale om et risikobaseret princip, så jo mere risikofyldt selskabets forretningsmodel er, jo mere kapital skal det holde i reserve. Solvens II indebærer, at selskaberne skal have kapital nok til, at de med 99,5 % sandsynlighed har kapital nok til at dække det største forventede tab i løbet af et år. Det benævnes et solvenskapitalkrav (SCR), derudover er der et minimumskapitalkrav (MCR).
Hvis et selskabs kapital er under SCR, skal det udarbejde en genopretningsplan, hvor det inden for 6-9 måneder sænker risikoen eller skaffer kapital, så det igen opfylder SCR. I ekstraordinære situationer som fx under uro på de finansielle markeder, kan genopretningsperioden undtagelsesvist forlænges i op til 7 år.
Hvis et selskabs kapital er under MCR, skal det udarbejde en genopretningsplan, hvor det inden for 3 måneder sænker risikoen eller skaffer kapital, så det igen opfylder MCR.
Reglerne for Solvens II er vedtaget af EU-parlamentet og Rådet på indstilling fra EU-Kommissionen. Det er den fælles europæiske tilsynsmyndighed EIOPA, der er ansvarlig for administrationen af reglerne, mens de nationale tilsynsmyndigheder er ansvarlige for selskabernes løbende overholdelse af reglerne. I Danmark har Finanstilsynet denne rolle.
Et af formålene med Solvens II er at sikre bedre beskyttelse af forsikringskunderne ved at sikre, at selskaberne kan levere de ydelser, de har stillet kunderne i udsigt. Det betyder, at et pensionsselskab kan udbetale pensioner, og at et skadesforsikringsselskab kan udbetale erstatninger, når kunden enten når pensionsalderen eller hvis kunden udsættes for en skade. Dette sikres ved, at selskaberne skal afsætte kapital i forhold til deres reelle risiko.
Ordbog til Solvens II - forstå begreberne
Det kapitalbeløb forsikringsselskabet skal have for at med 99,5 % sandsynlighed kan dække det største forventede tab i løbet af et år. Hvis et selskabs kapital er under SCR, skal det udarbejde en genopretningsplan, hvor det inden for 6-9 måneder sænker risikoen eller skaffer kapital, så det igen opfylder SCR, undtagen i ekstraordinære situationer (uro på de finansielle markeder) hvor genopretningsperioden kan forlænges op til 7 år.
Det kapitalbeløb forsikringsselskabet skal have for at med 85 % sandsynlighed kan dække det største forventede tab i løbet af et år. Hvis et selskabs kapital er under MCR, skal det udarbejde en genopretningsplan, hvor det inden for 3 måneder sænker risikoen eller skaffer kapital, så det igen opfylder MCR.
Det teoretiske merbeløb en tredje mand skal have for at overtage selskabets aktiver og forpligtigelser.
Model defineret i Solvens II-Forordningen til fastsættelse af SCR.
Model udviklet af selskabet til fastsættelse af SCR. Interne modeller giver ofte et lavere kapitalkrav, men er dyre at udvikle, og kræver en omfattende ansøgningsproces.
Under Solvens II skal alle virksomheder regelmæssigt vurdere egen risiko og solvens. Denne vurdering betegnes ORSA og skal være en integreret del af enhver virksomheds risikostyringssystem samt dens forretningsmodel. Der skal udarbejdes en ORSA-rapport årligt, som indsendes til Finanstilsynet.
Samlet betegnelse for den kvantative rapportering selskaberne skal foretage på kvartals og årsbasis til EIOPA.
Årlig rapport om selskabets finansielle og solvensmæssige situation. Denne rapport skal selskaberne offentliggøre på deres hjemmeside.
Samlet betegnelse for den rapportering selskaberne skal lave til tilsynsmyndighederne, dette omfatter udover ORSA-rapporten, QRT-skemaer og SFCR, også en rapport med et udvidet indhold i forhold til SFCR, denne rapport om-tales ofte som RSR-rapporten.
VA er et tillæg til den risikofri rente, der har til formål at dæmpe irrationelle markedsudvikling, der kan lede til ubegrundede ændringer i kreditspændet. EIOPA offentliggør månedligt VA-tillægget for hver valuta.
Vil du vide mere?
Kontakt vores ekspert inden for klima, solvens og skat
Jenny Maria Thers Rée
Chefkonsulent, aktuar