Førtidspension og fleksjob 2003-2012
Notatets formål er at afdække forskelle i kommunernes sagsbehandlingspraksis, efter der er taget højde for kommunale forskelle i borgersammensætning og andre rammevilkår. På den måde kan forbedringspotentialet kvantificeres, hvis sagsbehandlingen i alle kommuner svarede til de bedste.
Tilkendelser af førtidspension og fleksjob 2003-2012
Formålet med dette notat er at give en samlet beskrivelse af kommunernes tilkendelser af førtidspension og fleksjob under de regler, som var gældende fra 2003 til og med 2012. Notatet er en opfølgning på analysen i Forsikring & Pension (2013). Formålet er at afdække forskelle i kommunernes sagsbehandlingspraksis, efter der er taget højde for kommunale forskelle i borgersammensætning og andre rammevilkår. På den måde kan forbedringspotentialet kvantificeres, hvis sagsbehandlingen i alle kommuner svarede til de bedste.
De opdaterede resultater for perioden 2003-2012 viser:
- De bedste 10 pct. af kommunerne tilkender 20 pct. færre førtidspensioner eller fleksjob end forventet.
- Hvis alle kommuner havde samme tilkendelsespraksis som de bedste 10 pct., ville der være 40.000 færre tilkendelser af førtidspension eller fleksjob i perioden 2003-2012.
- Dermed ville antallet af førtidspensionister stort set være i overensstemmelse med forventningerne til reformen fra 2003.
- Der er ikke tegn på, at de kommuner, som tilkender relativt få førtidspensioner og fleksjob i forhold til forventet, oplever en relativt større gruppe langvarigt offentligt forsørgede på kontanthjælp, sygedagpenge eller ledighedsydelse. Den strammere kommunale tilkendelsespraksis på området for førtidspension og fleksjob er således ikke kun en omplacering af personer til andre offentlige ordninger.
- Fraværet af omplacering mellem offentlige ordninger betyder, at forbedringspotentialet er stort, hvis kommunerne lærer af de bedste.
- Givet det store forbedringspotentiale har det værdi at undersøge, hvad de bedste kommuner gør og udbrede det til resten af landet. Det kan fx være stærkere tværfaglige rehabiliteringsteams, som netop er en del af reformen fra 2013.
Førtidspension og fleksjob 2003-2012

Vil du vide mere?
Så kontakt gerne vores ekspert
Andreas Østergaard Nielsen
Underdirektør
Relaterede links