Analyse

Sundhedsforsikringer – En løsning på fremtidens velfærd? -2008:4

Denne rapport undersøger den rolle, sundhedsforsikringer siden deres fremkomst i 2002 har spillet og i de kommende år kan spille i lyset af stigende sundhedsudgifter

Relateret til: Forsikringspolitik
Publiceret 07.04.2009

Sundhedsforsikringer – En løsning på fremtidens velfærd?

 

Flere og flere danskere får en sundhedsforsikring. Ved udgangen af 2007 havde 850.000 danskere en sundhedsforsikring. I 2002 var tallet under 150.000. De forsikrede repræsenterer stort set alle beskæftigede i den private sektor - både faglærte som ufaglærte og folk med en videregående uddannelse.

 

Rapporten konkluderer, at:

 

  • Sundhedsforsikringer koster ikke statskassen penge, men aflaster de offentlige finanser med 2-300 mio. kr. i 2007. En person, der behandles på et privathospital betalt af en sundhedsforsikring, sparer en skattefinansieret behandling på et offentligt hospital.

  • Personer med en sundhedsforsikring har stort set samme karakteristika som de privatansatte generelt. Der er således ikke et sundhedsmæssigt A- og B-hold blandt de privatansatte.

  • Sundhedsforsikringerne har haft en helt marginal rolle i forhold til det samtidige massive løft i de offentlige sundhedsudgifter.

  • Udbredelsen af sundhedsforsikringer er ikke årsagen til presset på det danske sundhedsvæsen i de senere år med mangel på læger og plejepersonale.

  • Privathospitaler øger udbuddet af arbejdskraft, fordi mange af de ansatte er deltidsansatte med hovedbeskæftigelse i det offentlige sundhedsvæsen.

  • Hvis skattebegunstigelsen for sundhedsforsikringer fjernes, kan der komme flere utilsigtede effekter. Ud over dårligere offentlige finanser og opdeling i et sundhedsmæssigt A- og B-hold blandt de beskæftigede, kan der opstå politisk uholdbare eksempler på, at en lønmodtager ikke har råd til at modtage hjælp fra sin arbejdsgiver. En syg lønmodtager uden sundhedsforsikring, som af sin arbejdsgiver tilbydes en behandling på et privathospital, kan blive tvunget til at takke nej, fordi lønmodtageren ikke har råd til at udrede indkomstskatten af behandlingens værdi.
PDF ikon
Analyse

Sundhedsforsikringer – En løsning på fremtidens velfærd? -2008:4

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Andreas Østergaard Nielsen

Vil du vide mere?

Så kontakt gerne vores ekspert

Andreas Østergaard Nielsen

Underdirektør