Analyse

Syn for sagen: Så stor er din oversete pensionsafkastskat

Publiceret 17.01.2023

Skatten af afkastet af pensionsopsparing – pensionsafkastskatten eller PAL-skatten – bidrager hvert år med store milliardbeløb til statskassen. Men selvom PAL-skatten udgør en kæmpe finansieringskilde for staten og dermed også en skatteregning for den enkelte borger, så er bevidstheden om skattens størrelse for den enkelte dansker beskeden. Den individuelle PAL-skat fremgår af pensionsselskabernes information til kunderne, men skatten er ikke en del af årsopgørelsen fra SKAT, som danskerne kan se hvert år i marts måned.


Denne analyse viser for første gang, hvor meget hver enkelt dansker betaler i PAL-skat, og hvordan skatten er fordelt på forskellige grupper af pensionsopsparer. Analysen er lavet på grundlag af individoplysninger om pensionsopsparingen og oplysninger om pensionsselskabernes og bankernes afkast på pensionsordninger.

 

De centrale resultater af analysen er:

  • 97 ud af 100 danskere betaler PAL-skat. De få, som ikke betaler PAL-skat, har typisk aldrig været på arbejdsmarkedet eller er ældre pensionister, som allerede har fået udbetalt hele deres pension og ikke har en ordning i ATP.
  • I gennemsnit betaler hver person over 25 år 11.000 kr. til PAL-skat i 2020. PAL-skatten varierer i de forskellige år, da den afhænger af afkastet af pensionsformuen, som følger udviklingen på de finansielle markeder. Den gennemsnitlige PAL-skat var 2.700 kr. i 2018 og 14.500 kr. i 2019.
  • PAL-skatten er højest for personer lige før og efter pensionsalderen, hvor PAL-skatten i gennemsnit er knap 19.000 kr. i 2020.
  • Personer i arbejde betaler i gennemsnit den største PAL-skat. Lønmodtagere har i gennemsnit et bidrag på 13.300 kr., mens personer udenfor arbejdsmarkedet har bidraget med 5.300 kr. i 2020.
  • Pensionister betaler også meget i PAL-skat. 950.000 folkepensionister betalte i 2020 i gennemsnit i godt 9.000 kr. i PAL-skat.
  • PAL-skatten er i gennemsnit højere for personer med højere indkomst eller en længere uddannelse.
  • I midlertidig udgør PAL-skatten i 2020 i gennemsnit omkring 13 pct. af den samlede indkomstbeskatning. Denne andel udgør nogenlunde den samme andel af skattebetalingen på tværs af indkomstgrupper, uddannelsesniveau. Fordelingen af PAL-skatten er dermed ikke så anderledes end fordelingen af den samlede progressive indkomstbeskatning.
  • For folkepensionisterne svarer PAL-skatten til 14 pct. af indkomstskatten, mens PAL-skatten udgør 11,5 pct. af indkomstskatten for lønmodtagere. For personer, som har trukket sig tidlig tilbage, udgør PAL-skatten 15 pct. af indkomstskatten. 
PDF ikon
Analyse

Syn for sagen: Så stor er din oversete pensionsafkastskat

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Lene Back Kjærsgaard

Vil du vide mere?

Så kontakt gerne vores ekspert

Lene Back Kjærsgaard

Chefkonsulent, cand.polit., Ph.d.