Politik

Klima- og energipolitik

Forsikrings- og pensionsbranchen støtter op om regeringens ambitiøse klimamål, og branchen går forrest med investeringer inden for grøn omstilling. Men der er brug for fart på godkendelserne af grønne projekter og de rette rammevilkår, så Danmark kan være konkurrencedygtig over for investorer.

Relateret til: Klima og energi
Publiceret 20.07.2023

Forsikrings- og pensionsbranchen går foran inden for grøn omstilling, og branchen bakker op om regeringens ambitiøse klimamål om 70 pct. reduktion af CO2 inden 2030. Alene den danske pensionsbranche har sat som mål at nå næsten 500 mia. kr. i grønne investeringer på verdensplan i 2030. Men der mangler klare rammer og hurtigere godkendelsesprocesser af grønne projekter, hvis Danmark skal være teknologisk foregangsland, førende PtX-nation og generelt være attraktiv over for danske og udenlandske investorer.

Konkurrencedygtige rammevilkår er afgørende

Der kommer ingen grøn omstilling uden både private og offentlige investeringer. Derfor er det afgørende, at de danske pensionsmilliarder såvel som udenlandske investorers og virksomhedernes penge går til investeringer i den grønne omstilling i Danmark. Men uden sikkerhed og forudsigelighed for investorerne (både til projektet og selve processen), så går investorerne uden om Danmark. 

Internationalt er Europa i skarp konkurrence med USA, som med det amerikanske investeringsprogram, ’Inflation Reduction Act’, har gjort rammerne for investeringer i vedvarende energi – og ikke mindst PtX – så gode i USA, at det lige nu bliver svært at forsvare at investere i Europa. Den europæiske pendant, ’RePowerEU’, kan ikke følge med den amerikanske, hvilket betyder, at danske og europæiske grønne projekter risikerer at blive bremset af langsommelige og komplicerede godkendelsesprocesser. Konsekvensen er, at de danske og europæiske målsætninger for at sikre energiuafhængighed kan blive truet.

Grøn investeringsplan skal skabe klarhed og sætte tempo

F&P opfordrer til, at der bliver skabt klarhed, og at regeringen hurtigst muligt fremlægger en grøn investeringsplan. Med en grøn energiinvesteringsplan kan der skabes rettidig og langsigtet planlægning af de massive offentlige og private investeringer, der er behov for. Og jo klarere rammer, jo hurtigere kan forsikrings- og pensionsbranchen – og resten af dansk erhvervsliv – igangsætte grønne investeringer og bidrage til, at vi i Danmark når vores grønne mål. F&P og investorerne peger på tre initiativer, som regeringen bør tage initiativ til. Dem kan du læse her.

Efter krigen i Ukraine brød ud ønsker Danmark og Europa, at vi skal frigøre os fra russisk olie og gas og opnå energiuafhængighed bredt set. Det stiller derfor endnu højere krav til, at vi får sat gang i store projekter som Energiøerne og udbygningen af havvind. F&P har derfor også lanceret en 11 punkts-plan med konkrete bud på, hvordan Danmark kan accelerere den grønne omstilling og sikre energiuafhængighed.

Energi-uafhængighedsplan

Udspil fra F&P med 11 konkrete bud på energiuafhængighed

Læs mere arrow-right

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Tom Vile Jensen

Vil du vide mere?

Kontakt vores ekspert i klima, solvens og skat

Tom Vile Jensen

Underdirektør

Relaterede filer og links