Politik og holdninger

Cykelejerregister og digitalt stelnummer

F&P arbejder for et landsdækkende cykelejerregister og digitalt stelnummer på cykler, så livet bliver sværere for cykeltyvene.

Relateret til: Forsikringspolitik
Publiceret 07.12.2023

Cykeltyverier er et stigende problem

Danmark er en cykelnation, og cyklerne spiller en nøglerolle både i at sikre en god mobilitet, en grønnere transport og en sund livsstil. Desværre er cykeltyverier et stigende problem, som rammer alt for mange danskere i hverdagen.

Hvert år stjæles over 40.000 cykler i Danmark. Af dem får forsikringsselskaberne anmeldes om næsten 32.000 stjålne cykler. Kun en begrænset mængde af de stjålne cykler kommer tilbage til deres rette ejer. Det er ofte svært at identificere en stjålet cykel, og det er vanskeligt for politiet at returnere fundne stjålne cykler til rette ejer. Desuden må politiet, som reglerne er i dag, ikke rutinetjekke om cyklister kører rundt på en cykel, der er stjålet. Derfor arbejder F&P på at Færdselsloven ændres, så politiet får et effektivt redskab, og det dermed bliver endnu sværere at være cykeltyv i Danmark.

Stjålne cykler ender som hælervarer

En stor andel af stjålne cykler ender som hælervarer. Derfor arbejder F&P også for, at der udvikles et digitalt stelnummer, der er baseret på en QR-kode, som sættes på cykelstellet. Det betyder, at alle med en smartphone kan undersøge om en cykel er stjålet, hvilket også gør politiets arbejde nemmere, hvis de må rutinestoppe cyklister.

Desuden arbejder F&P på, at der etableres et cykelejerregister, hvor alle cykler registreres. Med et digitalt register kan man nemt tjekke på en telefon, om man er i gang med at gøre sig selv til hæler og dermed undgå at købe en stjålet cykel. Herved forsvinder store dele af kundegrundlaget for cykeltyvene. Med et digitalt cykelregister vil det desuden blive muligt at notificere ejeren, og flere cykler vil finde tilbage til rette ejer.

Det digitale cykelregister skal fungere ved at man scanner en QR-kode, som indeholder cyklens historie, så alle med en smartphone nemt kan gennemskue, om den brugte cykel, man er i gang med at købe, er stjålet.

 

Nedenfor ses udviklingen af antal cykeltyverier og udviklingen af antal erstatninger for cykeltyverier fra 2004 - 2022.

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Pia Holm Steffensen

Vil du vide mere?

Kontakt vores ekspert i forsikring og forebyggelse

Pia Holm Steffensen

Underdirektør